Lasīšanas ilgums: < 1 minūte

Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete (Vienotība) šodien iesniegusi grozījumus Eiropas Parlamenta lēmuma projektam, ierosinot arī turpmāk saglabāt Latvijai 9 deputātu vietas.

Kalniete uzskata, ka Parlamenta atbildīgo ziņotāju priekšlikums par dalībvalstu deputātu skaitu no 2014. – 2019. gadam ir pretrunā ar Līgumu par Eiropas Savienību, jo tas ievērojami atšķiras no Līguma noteikumu objektīva matemātiskā aprēķina.

Ierosinātais lēmumu projekts ir diskriminējošs tieši pret mazajām dalībvalstīm, kuras jaunā sadalījuma pieņemšanas rezultātā ciestu lielākus zaudējumus (9%-12% no deputātu pašreizējā deputātu skaita) nekā lielās dalībvalstis, kas zaudētu tikai 3%-6% deputātu, uzskata Kalniete.

Kalnietes piedāvātais dalībvalstu deputātu skaits ir maksimāli pietuvināts matemātiski objektīvam aprēķinam – tā dēvētajam Kembridžas kompromisam, kas ir balstīts uz Līguma par Eiropas Savienību 14.(2) pantu. Tas vienlaikus ņem vērā arī politisko realitāti, ka vienā reizē nav iespējams pārāk radikāli pārdalīt deputātu vietas Eiropas Parlamentā dalībvalstu starpā.

Jau ziņots, ka sakarā ar Horvātijas gaidāmo pievienošanos Eiropas Savienībai, tiek pārskatīts dalībvalstu deputātu skaits Parlamentā. Lai varētu ievēlēt Horvātijas deputātus, citām dalībvalstīm ir jāsamazina deputātu skaits.

Balsojums par deputātu priekšlikumiem notiks 19. februārī Eiropas Parlamenta Konstitucionālo jautājumu komitejā un martā – plenārsēdē.