Lasīšanas ilgums: 2 minūtes

Pēc Eiropas Parlamenta deputātes Sandras Kalnietes priekšlikuma Eiropas Tautas partijas grupa šodien Eiropas Parlamentā rosināja debates par Otrā pasaules kara atceri un pret vēstures sagrozīšanu. Debates notika, lai paustu skaidru attieksmi pret Krievijas prezidenta Vladimira Putina neseno retoriku, kuras nolūks ir pārskatīt starptautiski atzītu vēstures patiesību, noliedzot vēstures faktus par Otrā pasaules kara cēloņiem, tā norisi un noslēgumu.

Sandra Kalniete, Eiropas Parlamenta deputāte, Eiropas Tautas partijas grupas viceprezidente: “Putina nolūks ir ar savu retoriku reabilitēt Padomju Savienības noziedzīgo rīcību, noslēdzot ar nacistisko Vāciju Molotova-Ribentropa paktu. Apsūdzības, ko Putins izvirza Polijai, to apvainojot kara izraisīšanā un antisemītismā, ir nepatiesas un neatbilst vēstures patiesībai. Tās iekļaujas vēstures pārrakstīšanas stratēģijā, ko gadiem īsteno Kremlis.”

Uzstājoties Eiropas Parlamenta debatēs, Sandra Kalniete norādīja: “Šī gada 8. maijā Eiropa svinēs 75. gadadienu kopš Otrā pasaules kara beigām. Šo uzvaru kaldināja sabiedrotie ASV, Lielbritānija, Francija un Padomju Savienība. Kremlim ļoti gribētos šo uzvaru piesavināties kā savējo, taču to darīt traucē patiesība, ka 1939. gadā Padomju Savienība vienojās ar nacistisko Vāciju par Eiropas pārdali, kas atbrīvoja rokas Hitleram uzbrukt Polijai, iekarot Rietumeiropu, atstājot Lielbritāniju vienatnē cīnīties ar agresoru. Faktiski no 1939. gada 1. septembra līdz 1941. gada 22. jūnijam Staļins bija Hitlera sabiedrotais, kas Padomju Savienību padara līdzatbildīgu par Otrā pasaules kara izraisīšanu. Putina mēģinājumi šos vēsturiskos faktus sagrozīt šo patiesību nevar izdzēst no vēstures. Tāpat, kā no vēstures nav izdzēšami karā ierauto tautu upuri, ciešanas un posts. Tas mums Eiropā vienmēr ir jāatceras.

Sandra Kalniete pārstāv partiju apvienību JAUNĀ VIENOTĪBA. Pildot doto mandātu darbam Eiropas Parlamentā, Kalniete strādā Ārlietu un Starptautiskās tirdzniecības komitejās, kā arī Drošības un aizsardzības apakškomitejā. Deputāte aktīvi darbojas Austrumu partnerības ietvaros, lai sekmētu demokrātiskos procesus tādās valstīs kā Ukraina, Moldova, Gruzija un citas.

Eiropas Tautas partijas (ETP) grupa ir lielākā Eiropas Parlamentā kopš 1999.gada. Pašlaik labēji centriskajā politiskā grupā strādā 182 deputāti no 26 ES dalībvalstīm. Vienīgais Latvijas politiskais spēks, kas pārstāvēts vadošajā Eiropas politiskajā saimē, ir partija VIENOTĪBA/partiju apvienība JAUNĀ VIENOTĪBA.

15.01.2020.