Lasīšanas ilgums: 2 minūtes

Amerikas latviešu apvienības valde lēmusi turpināt vērienīgi atbalstīt Likteņdārza veidošanu gan pastāvīgi informējot tautiešus Amerikas Savienotajās Valstīs par aktuālo un paveikto Likteņdārzā, gan arī ziedojot tam 15 tūkstošus eiro. Līdz ar to Amerikas latviešu apvienība kļūst par Likteņdārza augstākās pakāpes – Dižozola – ziedotāju.

Sandra Kalniete, Eiropas Parlamenta deputāte, Kokneses fonda padomes priekšsēdētāja: “Mēs Kokneses fondā esam pateicīgi Amerikas latviešu apvienībai par konsekvento atbalstu Likteņdārzam, to uzskatot par vienu no savām prioritātēm. Īpašu prieku mums sagādāja nule pieņemtais apvienības valdes lēmums ziedot Likteņdārzam Dižozola pakāpes ziedojumu. Tas ir ārkārtīgi svarīgs praktisks atbalsts dārza turpmākai labiekārtošanai. Ziedojumu Kokneses fonds plāno ieguldīt Likteņdārza Saieta nama celtniecībā – ēkas būvniecība soli pa solim, pateicoties sabiedrības un uzņēmumu ziedojumiem, turpinās un, tiklīdz varēsim sākt to izmantot, tā Likteņdārzs iegūs telpas plaša mēroga sabiedriskiem pasākumiem.”

Saieta nama būvniecība Likteņdārzā uzsākta 2016. gada nogalē, kad ēkas pamatos tika ievietota simboliska kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm. Saieta nams iecerēts, kā viens no centrālajiem Likteņdārza objektiem, tā projekta autors ir arhitekts Andris Kronbergs un SIA “Arhis Arhitekti”.

Ziedojumi Likteņdārzam ir piemiņas ziedojumi – mūsu vecākiem un vecvecākiem, kuru sarežģītie likteņi 20. gadsimtā ir izturības, varonības un iedvesmas stāsti,” norāda Sandra Kalniete.

Likteņdārza ziedotāji, atkarībā no ziedojuma apjoma, ierindojas vairākās pakāpēs – ir Kadiķu, Pīlādžu un Kastaņu saimes, kā arī Dižozola pakāpes ziedotāji. Likteņdārza attīstībai tā pastāvēšanas laikā ziedojuši tūkstošiem Latvijā un ārvalstīs dzīvojošo tautiešu un desmitiem uzņēmumu, tāpat Kokneses fonds ar pateicību un līdzjūtību pieņem testamentāros un piemiņas ziedojumus.

Likteņdārzs ir unikāla, par ziedojumiem veidota piemiņas vieta, kas pēc pasaulē pazīstama Japānas ainavu arhitekta Šunmjō Masuno (Masuno Shunmyō) projekta un arhitekta Andra Kronberga uzraudzībā top uz salas Daugavā pie Kokneses. Likteņdārzu aizsargā 2018. gadā Saeimā pieņemts īpašs Likteņdārza likums.

Likteņdārzs top kā gaišas atceres dārzs, kur svinēt latviešu tautas izturību un gara spēku. Tas veltīts visu latviešu piemiņai, kuri 20. gadsimtā gājuši bojā vai cietuši svešu varu dēļ. Dārzs apvieno izcilu kultūrainavu, arhitektūru ar Kokneses pussalas dabas un Daugavas krāšņumu. Ik gadu Likteņdārzu apmeklē 70 000 – 100 000 viesu, no kuriem aptuveni 30% ir bērni un jaunieši.