Lasīšanas ilgums: 2 minūtes

WarandpeaceNacisma sagrāves 70. gadadienas priekšvakarā Sandra Kalniete vadīs starptautisku konferenci par “Lielo Tēvijas karu” un mūsdienu Eiropas drošību.

Konferenca “Karš un miers. 1945 – 2015” notiks Eiropas Parlamentā trešdien, 6. maijā un tajā piedalīsies intelektuāļi no Otrā pasaules kara uzvarētājvalstīm un Vācijas.

Runātāju vidū ir ievērojamais vēsturnieks, Jeilas universitātes profesors Timotijs Snaiders, kura godalgotā grāmata „Asinszemes: Eiropa starp Hitleru un Staļinu” ir  izcila divu totalitāro režīmu kara noziegumu analīze.

Paneļdiskusijā “Lielā Tēvijas kara mīts un mūsdienu Eiropas miera kārtība” piedalīsies akadēmiķi no Vācijas, Polijas, Francijas un Krievijas, kuru vidū – krievu profesors Andrejs Zubovs, kuru atlaida no profesora darba Maskavas MGIMO univesitātē pēc tam, kad viņš atļāvās salīdzināt Putina politiku pret Ukrainu ar Hitlera politiku pret Austriju.

Eiropas Tautas partijas grupas viceprezidente Sandra Kalniete: “Putina režīms izmanto kara upuru piemiņu, lai mobilizētu Krievijas sabiedrību cīņai pret Rietumiem. Mīti par “Lielo Tēvijas karu” un meli par “nacisma atdzimšanu” pamato agresiju pret  Ukrainu un  Eiropas robežu vardabīgu pārzīmēšanu. Tāpēc Eiropas politiķiem “Uzvaras dienas” priekšvakarā ir svarīgi uzsvērt Krievijas oficiālajai propagandai alternatīvu skatījumu uz kara vēstures un mūsdienu drošības sakarībām.”

Konferenci kopīgi rīko Eiropas Tautas partijas grupa Eiropas Parlamentā un  ETP politiskās saimes domnīcas – Martensa centrs un Konrāda Adenauera fonds.  Tajā piedalīsies Eiropas Parlamenta un vairāku dalībvalstu deputāti, tai skaitā Latvijas Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Sandra Kalniete: “Prieks, ka  mums ir izdevies sarīkot tik  interesantu pasākumu  Otrā pasaules kara beigu 70. gadadienā. Es ceru, ka tas kaut nedaudz palīdzēs līdzsvarot Kremļa propagandas vēstījumus šajā gadadienā. Tā sasauksies ar  pasākumiem Gdaņskā, kur 11 Eiropas valstu līderi pulcēsies 7. maijā, lai  pieminētu divu totalitāro režīmu izraisītā kara upurus.” 

Konference notiks angļu valodā un tai varēs sekot interneta tiešraidē.

Tās pilna programma un tiešraide  pieejama

http://www.eppgroup.eu/event/War-and-Peace-1945-2015

Eiropas Tautas partijas grupa ir lielākā frakcija Eiropas Parlamentā. Tās priekšsēdētāja vietniece Sandra Kalniete grupā ir atbildīga par Austrumu partnerības, ES paplašināšanās un Eiropas vērtību jautājumiem.