Lasīšanas ilgums: < 1 minūte

Aicinājums

Latvijas valsts ienaidnieki būtu ļoti vīlušies, ja ikgadējais, viņuprāt, ” SS-maršs” Rīgā šogad tiktu atcelts. Mēs ierosinām šo vilšanos sagādāt.

Pazīstam daudzus bijušos leģionārus, cienām viņus, godinām viņu cīņas un labi zinām, ka leģionāri nav ”fašisti” un viņu gājiens no Doma baznīcas līdz Brīvības piemineklim nav ”maršs”. Tāpat kā daudzi latvieši un citu tautību Latvijas patrioti arī mēs gadiem ilgi esam to skaidrojuši ārzemniekiem, kā arī tiem valsts iedzīvotājiem, kuriem ir nepilnīgas vēstures zināšanas.

Krievijas un ”antifašistu” visaptverošās propagandas dēļ šis uzdevums izrādījies gandrīz neiespējams. Nevar noliegt faktu, ka par leģionāru būtības dziļāko jēgu nevēlas runāt ne austrumos, ne rietumos – pat ne Latvijas sabiedrotie. Šajā nopietnajā brīdī Latvijai ir nepieciešams viss iespējamais  starptautiskais atbalsts.

Mūsuprāt, tiktu pieļauta liela stratēģiska kļūda, ja šādu gājienu rīkotu 16. martā, dienā, kad Krievija Krimas pussalā organizēs nelikumīgo referendumu. Pasaules mediju interešu centrā atkal nonāks Latvija, jo uz Rīgu starptautiskie novērotāji, žurnālisti un demonstranti var atbraukt brīvi – Krimā tie netiek ielaisti.

Nav šaubu, ka Krievija atkal pieliks visas pūles, lai pasaule nosodītu Latvijā atdzimstošo ”fašismu”. Šajā situācijā nebūtu pareizi iedot tās rokās ieročus, kas būtu vērsti pret mūsu valsti.

Atteikšanās no gājiena nav vis vājums, bet gan gudrība. Par to Latvijas TV runāja arī bijušais SAB vadītājs Jānis Kažociņš, iesakot visiem pēc Doma baznīcas doties uz Lesteni, lai godinātu leģionāru piemiņu. Ja arī pie baznīcas durvīm auros “antifašisti”, tā vienalga būs leģionāru morāla uzvara un protestētāju zaudējums, jo sena gudrība māca, ka nevajag ļauties provokācijai.

Anna Žīgure, Juka Rislaki