Lasīšanas ilgums: 2 minūtes

Šodien Eiropas Parlamenta plenārsēdē Strasbūrā piedalījās Mjanmas politiskās opozīcijas vadītāja un demokrātisko spēku līdere Aun San Su Či (Aung San Suu Kyi), kurai svinīgā ceremonijā beidzot tika pasniegta 1990. gadā piešķirtā Saharova balva. Mjanmas politiķe balvu varēja saņemt tikai šodien, pēc vairāk nekā 23 gadiem, jo daudzus gadus viņa pēc militārās huntas lēmuma ir pavadījusi mājas ieslodzījumā.

Sandra Kalniete: „Aun San Su Či ir viena no manis visapbrīnotākajām politiskajām personībām pasaulē. 2000. gadā Vašingtonā Madlēna Olbraita mani lūdza uzrunāt televīzijas tiltu, kurā piedalījās Nobela prēmijas laureāti no dažādām pasaules valstīm, kas protestēja pret Aun San Su Či mājas arestu. Tobrīd viņai bija liegta kustības brīvība jau desmit gadus. Toreiz man bija grūti iedomāties, ka militārā hunta valdīs tik ilgi.  Tas, ka ģenerāļi bija spiesti viņu atbrīvot, kārtējo reizi apliecina, ka IKVIENAI diktatūrai reiz pienāk gals. Tāpēc ir svarīgi, lai starptautiskā sabiedrība neatlaidīgi izdarītu spiedienu uz tiem režīmiem, kas uzurpē varu, īsteno vardarbīgas politiskas represijas un sistemātiski pārkāpj cilvēka pamattiesības.”

Saņemot Saharova balvu, Aun San Su Či uzsvēra, ka pats svarīgākais katras valsts un nācijas attīstībai ir garantēta domas un izteikšanās brīvība, kas sākas ar ikviena cilvēka tiesībām uzdot jautājumus nevis bez ierunām pieņemt rīkojumus. Būt brīviem, kas citās pasaules valstīs ir pašsaprotams personības stāvoklis, Mjanmas cilvēkiem ir jāmācās, jo nebrīvība, kuru personībai ilgus gadus uzspiedis nedemokrātiskais ģenerāļu režīms, tur cilvēka garu gūstā. Politiķe teica, ka demokrātiskās tiesības ir jāiestrādā likumdošanā, tāpēc Mjanmas normālai, demokrātiskai attīstībai svarīgākais ir labot esošo konstitūciju, lai paplašinātu sabiedrības lomu politiskajos procesos un mazinātu vēl arvien spēcīgo militārās huntas ietekmi uz valstij svarīgiem politiskiem un tiesiskiem lēmumiem. Aun San Su Či aicināja eiroparlamentāriešus un visus patiesos Mjanmas draugus un partnerus stingri prasīt konstitūcijas labojumus. Tāpat politiķe uzskata ka Mjanmas demokrātiskai attīstībai ir svarīgi, lai tiktu garantētas vienādas tiesības visiem tās pilsoņiem neatkarīgi no piederības etniskajai grupai, reliģijai un uzskatiem.

„Aun San Su Či Saharova balvas runa ir viena no izcilākajām, ko man nācies dzirdēt. Tādu teikt spēj cilvēks, kas ilgstoši ir meklējis atbildes uz visgrūtākajiem cilvēka, nācijas un valsts pastāvēšanas jautājumiem. Tikai tāda mēroga personība var pacelties pāridarījumam un savas valsts un tautas nākotnes vārdā piedāvāt izlīgumu saviem pretiniekiem,” par šodienas Aun San Su Či runu saka Latvijas pārstāve Eiropas Parlamentā Sandra Kalniete.

Vakar Mjanmas politiķe piedalījās Parlamenta Ārlietu komitejas sēdē.