Lasīšanas ilgums: < 1 minūte

Šodien Eiropas Parlaments atbalstījis ziņojumu par jaunu patērētāju politiku Eiropas Savienībā. Viena no līdzziņotājām ir Latvijas pārstāve Eiropas Parlamentā deputāte Sandra Kalniete. Viņa uzskata, ka jaunās nostādnes precīzāk atbilst mūsdienu situācijai un pilnveidos Eiropas vienoto tirgu, novēršot dažādus šķēršļus. Ziņojumā tiek aicināts īpašu uzmanību pievērst patērētāju aizsardzībai īstermiņa aizdevumu jomā, jo ekonomiskās krīzes laikā šos finanšu produktus izmanto vismazāk aizsargātie iedzīvotāji.

Tāpat Kalniete uzsver, ka ir nepieciešams pievērst krietni vien lielāku uzmanību cilvēku izglītošanai par ekonomiku un jo īpaši finansēm. “Ne tikai Latvijā, bet arī citās valstīs mēs redzam, ka ekonomiskais analfabētisms traucē pieņemt ilgtspējīgus ekonomiskos lēmumus. Savukārt, ekonomiskais populisms, kam ir plašs atbalsts sabiedrībā, rada sekas, par kurām agri vai vēlu visiem, tajā skaitā arī populistiem, ir dārgi jāmaksā. Spilgtākais piemērs Latvijā – neapdomīga īstermiņa aizņemšanās ar īsziņas palīdzību, kuras rezultātā cilvēki nonāk parādu verdzībā un spiesti doties peļņā uz ārzemēm. Tāpat daudzi iegādājas mājokļus, neizvērtējot riskus un savas iespējas atmaksāt kredītu. Ja mēs par cilvēku izglītošanu ekonomikā būtu domājuši krietni agrāk, tad šodien būtu mazāk personīgo drāmu un pat traģēdiju,” saka Kalniete

Eiropas Parlamenta deputāti aicina Eiropas Komisiju pēc iespējas vairāk sadarboties ar dalībvalstīm un privāto sektoru, lai veicinātu izpratni par patērētāju tiesībām, kā arī sekot, lai Komisijas pieņemtā likumdošana tiktu precīzi ieviesta dalībvalstīs. Kalniete atzīst, ka viens no viņas mērķiem bija panākt, lai jaunajā patērētāju politikas izstrādē vairāk tiktu iesaistīts privātais sektors un jaunās vadlīnijas neradītu papildus izmaksas mazajiem uzņēmējiem.

“Gala ziņojumā nav iekļauti vairāki sociālistu grupas priekšlikumi, kuri radītu papildus izmaksas uzņēmumiem. Personīgi es neuztraucos par papildus izmaksām vai regulāciju lielajiem uzņēmumiem. Šādiem uzņēmumiem ir visi nepieciešami instrumenti un naudas plūsma, lai ar to tiktu galā. Galvenais uzdevums ir aizsargāt mazos un vidējos uzņēmumus no papildus izmaksām, jo tiem ir īpaši grūti izdzīvot lēnas ekonomiskās izaugsmes apstākļos,” skaidro Kalniete.