Lasīšanas ilgums: 2 minūtes

Šodien Eiropas Parlamenta (EP) prezidentam Martinam Šulcam Latvijas eiroparlamentāriete Sandra Kalniete pasniedza no koka veidotu zemnieku traktoru, ko gatavojuši Iecavas novada Zālītes speciālās internātskolas bērni.

Traktors simbolizē Latvijas cīņu par taisnīgiem tiešmaksājumiem Latvijas zemniekiem un tiek pasniegts vienu dienu pirms Briselē sākas Eiropas Savienības dalībvalstu vadītāju sanāksme, kurā valstu vadītāji mēģinās vienoties par daudzgadu budžetu, tajā skaitā par tiešmaksājumu lielumu Latvijas zemniekiem un kohēzijas fondiem.

Zālītes speciālajā internātskolā mācās visu vecumu bērni ar īpašām vajadzībām. Traktoru skolas bērni izgatavoja novembrī, kad ceļu no Rīgas uz Briseli mēroja padomju laikos ražotais traktors “Belarus”, lai piedalītos Baltijas valstu zemnieku rīkotajā protestā. Īsi pirms traktora došanās ceļā Zālītes skolas pārstāve Dzintra Ziemele sazinājās ar Sandru Kalnieti ar kuras palīdzību traktors šodien tika nogādāts Eiropas Parlamenta prezidentam.

Sandra Kalniete uzsver, ka skolēnu dāvinājums apliecina, cik ļoti Latvijas sabiedrība, jauns un vecs, seko un jūt līdzi mūsu cīņai par taisnīgākiem tiešmaksājumiem Baltijas zemniekiem. „Ņemot vērā, ka Eiropas Parlaments vienmēr ir bijis daudz atbalstošāks mūsu zemniekiem, es piedāvāju Zālītes skolas pārstāvjiem šo simbolisko traktoru pasniegt EP prezidentam Šulcam, kurš jau iepriekš ir teicis, ka nākamajā budžetā var un vajag novērst Latvijas zemniekiem nodarīto netaisnību,” skaidro Kalniete. Rītā EP prezidents Šulcs piedalīsies dalībvalstu samitā, kurā pārstāvēs EP viedokli par daudzgadu budžetu.

Jau ziņots, ka EP deputāti pirms 2 nedēļām pieņēma lēmumu trijos gados maksājumu divkāršot – no 96 eiro par hektāru šobrīd līdz 172 eiro 2017. gadā. Tas ir ievērojami lielāks un ātrāks palielinājums nekā to sākotnēji piedāvāja Eiropas Komisija, tomēr pilnībā neapmierina Latvijas prasības.