Lasīšanas ilgums: < 1 minūte

Eiropas Parlamenta (EP) Vēstures izlīguma grupas vadītāja Sandra Kalniete (ETP grupa, Vienotība) ir vērsusies pie Gruzijas augstākajām amatpersonām, paužot sašutumu par to, ka šajā valstī tiek uzstādīti Josifu Staļinu godinoši pieminekļi. Pēc viņas ierosinājuma, vairāki deputāti patlaban ir sākuši darbu, lai EP oficiāli nosodītu šādu rīcību, kas ir pretrunā ar vērtībām, uz kurām balstās Eiropas Savienības un Gruzijas partnerības un sadarbības līgums. Vēstulē Kalniete raksta: “Tie, kas ceļ pieminekļus cilvēkam, kas organizēja masu teroru un genocīdu, rupji izkropļo vēsturisko patiesību un aizskar visu totalitārā komunisma upuru piemiņu.”

Deputāte uzsver, ka Staļins ir totalitārā komunisma galvenais ideologs, politiķis, no kura represijām cieta miljoniem cilvēku visā Eiropā. Šāda Staļina reabilitācija, kas aizsākusies līdz ar varas maiņu Gruzijā, nav pieņemama un Eiropas Parlaments nevilcināsies paust savus iebildumus.

Vēstulē Latvijas deputāte atgādina Eiropas Parlamenta 2009.gada 2.aprīļa rezolūciju par Eiropas sirdsapziņu un totalitārismu, kurā uzsvērts, ka “nepareiza vēstures interpretācija var veicināt atstumšanas politiku un tādejādi provocēt naidu un rasismu”. Tāpēc demokrātisko valstu vadītājiem un politiķiem ir īpaši atbildīgi jāizturas pret vēstures patiesajiem faktiem un pienācīgi jāsaglabā atmiņas par pagātni, jo cilvēces nākotnei ir nepieciešamas zināšanas par vēstures baisākajām lappusēm, lai tās vairs nekad neatkārtotos.

Plašsaziņas līdzekļos jau izskanējusi informācija, ka pēc 2012.gada 1.oktobra Staļina pieminekļi ir uzstādīti Akuras un Zemo Alvani ciematos, kā arī Gori pilsētas vadība pieņēmuši lēmumu atjaunot Staļina monumentu, kurš tika nojaukts pēc Krievijas uzbrukuma Gruzijai 2008. gadā.