Lasīšanas ilgums: 2 minūtes

Otrdien Eiropas Parlamentā notikušajā konferencē ”Baltijas valstu izaicinājums KLP reformai” Lauksaimniecības komitejas deputāti kārtējo reizi apliecināja, ka taisnīgāki tiešmaksājumi Baltijas valstu zemniekiem ir viens no visvairāk apspriestajiem tematiem komitejā. Sandras Kalnietes (Vienotība) un Baltijas zemnieku rīkotajā konferencē piedalījās vairāki EP Lauksaimniecības komitejas deputāti un Baltijas valstu lauksaimniecības eksperti.

”Arvien biežāk Latvijas, Lietuvas un Igaunijas zemnieki vaicā, kādēļ viņiem jāievēro visas tās pašas prasības, kuras ir saistošas zemniekiem Rietumeiropā, ja viņi saņem tikai ceturto daļu no tiešajiem maksājumiem, kurus saņem citu dalībvalstu zemnieki. Varbūt taisnīgāk būtu, ja mūsu zemniekiem  būtu jāpilda tikai ceturtā daļa no visām prasībām,” konferencē teica Kalniete.

EP Lauksaimniecības komitejas vadītājs Paolo De Kastro (attēlā),  uzrunājot klātesošos teica, ka EP nevēlas pieļaut lauksaimniecības budžeta samazināšanu. Ja dalībvalstis mēģinās samazināt līdzekļus Eiropas zemniekiem, tad sarunas starp dalībvalstīm un EP būs saspringtas un lēmuma pieņemšana var ievērojami ievilkties. De Kastro akcentēja, ka dalībvalstis nedrīkst ignorēt EP nostāju.

Savukārt Eiropas Tautas partijas grupas vadītājs EP Lauksaimniecības komitejā Alberts Dess uzsvēra, ka Baltijas zemniekiem ir grūti konkurēt ar Rietumeiropas zemniekiem šā brīža atbalsta sistēmas ietvaros. ”Mani pārsteidz to valstu argumenti, kas atrodas saņemto tiešmaksājumu augšgalā un saņem visvairāk,  ka tās vairs nebūšot konkurētspējīgas, ja tām par dažiem desmitiem eiro samazināsies tiešmaksājumi. Man jājautā, kā gan Baltijas valstis var būt konkurētspējīgas, saņemot deviņdesmit eiro, bet kāds, kas 550 eiro vietā saņems 500 eiro zaudēs konkurētspēju?” vaicāja Dess.

Kopumā Kalniete aizvadīto konferenci vērtē ka veiksmīgu un atzīst, ka šādi pasākumi ir ļoti svarīga daļa no kopējās Baltijas valstu cīņas par taisnīgiem tiešajiem maksājumiem. ”Protams, ka šāda konference bez papildus aktivitātēm cerētos rezultātus vien nedos. Tā ir daļa no vairākus gadus ilgstošās kampaņas, kuras laikā  mēs patstāvīgi atgādinām EP deputātiem par to, ka mēs pieprasām visaptverošu  un taisnīgu KLP reformu,” uzskata Kalniete. Tāpat deputāte ir gandarīta, ka neskatoties uz intensīvo Lauksaimniecības komitejas darba kārtību, konferencē piedalījās komitejas priekšsēdētājs Paolo De Kastro un citi ietekmīgākie deputāti, kuri pašlaik vada sarunas par KLP reformu.