Lasīšanas ilgums: 3 minūtes

Sestdien, 14. janvārī, lauksaimnieki no visas Latvijas tikās biedrības „Zemnieku saeima“ rīkotajā ikgadējā Latvijas lauksaimnieku Jaungada ballē Jelgavas pilī, kuras laikā jauno lauksaimnieku apbalvošanas ceremonijā jau otro gadu tika godināti veiksmīgākie, neatlaidīgākie un mērķtiecīgākie jaunie zemnieki.

Par jauno lauksaimnieku konkursa „Senču aicinājums“ uzvarētāju kļuva Valdis Zujs no Rēzeknes novada Pušas pagasta. Konkursa žūrija vienojās, ka balva tiek pasniegta par neatlaidību, degsmi, zināšanām un mīlestību pret zemi. Konkursa uzvarētājs saņēma tēlnieka Paula Jaunzema darināto balvu – dzirnakmeni, kā simbolisku apliecinājumu pamatīgumam un zemes mīlestībai, kā arī apmaksātu braucienu divām personām uz kādu no lielākajām Eiropas lauksaimniecības izstādēm pēc paša izvēles.

„Lauksaimniecība ir būtiska tautsaimniecības nozare, vēl vairāk – tieši pateicoties Latvijas lauksaimniekiem, kas ikdienā kopj zemi, mēs varam pateikties par saglabāto lauku vidi. Mēs varam būt lepni par katru mūsu lauksaimnieku un ikvienu lauksaimnieciskās ražošanas saimniecību vai uzņēmumu, kas nodrošina Latvijas lauku attīstību. Apsveicama ir iniciatīva apzināt un godināt jaunos lauksaimniekus, jo viņu rokās ir Latvijas lauku nākotne, viņi būs tie, kas laukos strādās, ražos un pelnīs. Novēlu Latvijas lauksaimniekiem darbīgu un panākumiem bagātu 2012. gadu,” uzrunājot lauksaimniekus, teica zemkopības ministres Laimdota Straujuma.

2011. gada labākais jaunais lauksaimnieks Valdis Zujs (i/k “Izidori”, Rēzeknes novads, Pušas pagasts) absolvējis LLU Lauksaimniecības inženierzinības programmu, iegūstot doktora grādu lopkopības mehanizācijā, stažējies arī Vācijā, Lielbritānijā un ASV.V. Zujs ar lauksaimniecību nodarbojas ne vien praktiski, bet augstu novērtējumu guvis arī viņa darba zinātnē – V. Zujs saņēmis vairākus apbalvojumus, stipendijas un atzinības par veiktajiem pētījumiem piena lopkopībā.

Konkursa „Senču aicinājums“ iniciatore Sandra Kalniete uzsver: “Uz žūriju vislielāko iespaidu atstāja galvenās balvas saņēmēja Valda Zuja mērķtiecība, zināšanas, pragmatiskā saimniekošana un mīlestība uz zemi. Viņam, tāpat kā daudziem, lauksaimniecība nav tikai ražošana, bet arī dzīves veids. Tādi zemnieki kā Zujs  ir Latvijas nākotne, taču viņi saņem nepietiekamu atbalstu ražošanas attīstībai. Latvijas valdībai ir stratēģiski jāizšķiras atbalstīt zemniekus ar īpašiem kredītiem lauksaimniecības zemes iegādei. Ja to tūlīt nedarīs, tad  drīz Latvijā vairs saimniekos tikai ārvalstu fondi, kuri šodien maksā par zemi  jebkuru cenu.”

Lauksaimnieku ballē zemnieki ne tikai sveica jaunos lauksaimniekus, bet atskatījās uz 2011. gadu, kas bijis spraigs un notikumiem bagāts. Tādēļ „Zemnieku saeimas“ priekšsēdētājs Juris Lazdiņš, uzrunājot lauksaimniekus, uzsvēra, ka Latvijas lauksaimnieku balle ir iespēja gan jaunajiem, gan pieredzējušajiem zemniekiem sanākt kopā, atpūsties no darbiem un nospraust mērķus 2012. gadam.

„Katru gadu esmu lepns par to, ko „Zemnieku saeimas“ biedri paveikuši visas lauksaimniecības labā. Katrs savā saimniecībā mēs labi zinām principu “ko sēsi, to pļausi” un zinām, ka rezultāts būs atkarīgs no mūsu ieguldītā darba. Šogad mums visiem kopā jāapzinās, ka to, ko “iesēsim” Briseles gaiteņos, “pļausim” nākamos astoņus gadus. Kopības sajūta, cīnoties par Eiropas Savienības tiešmaksājumiem, liecina, ka varam nolikt malā ikdienas nesaskaņas, savus personīgos mērķus, un Baltijas līmenī panāktā sadarbība ir pierādījums mūsu spējai būt virzītājspēkam visas Baltijas līmenī, ja jāaizstāv savas intereses. Un nu jau otro gadu sveicam labākos jaunos lauksaimniekus, redzam, ka spējīgi, mērķtiecīgi un uzņēmīgi lauksaimnieki ir un būs. Man ir liels prieks, ka varam darīt paši un uzteikt tos, kuri gūst panākumus,“ uzsvēra J. Lazdiņš.

Šogad konkursam „Senču aicinājums“ bija pieteikti 14 jaunie lauksaimnieki no visiem Latvijas novadiem. Tāpat kā pirmajā konkursā, arī šogad visi lauksaimnieki saņēma veicināšanas balvas – ceļazīmi uz Jauno līderu personīgās un profesionālās izaugsmes mācībām. Novērtējot jauno lauksaimnieku paveikto, vairāki žūrijas locekļi pasniedza arī savas simpātiju balvas sekojošās nominācijās:

  • Hipotēku bankas nomināciju „Par dedzīgu un mērķtiecīgu sākumu” saņēma Matīss Majors, z/s „Rotas“, Jelgavas novads;
  • Latvijas lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas nomināciju „Par kooperācijas idejas atbalstīšanu un popularizēšanu” saņēma Jānis Freimanis, z/s „Mazputniņi“, Beverīnas novads;
  • Latvijas jauno zemnieku kluba nomināciju „Par jauneklīgu degsmi strādājot Latvijas lauksaimniecībā” saņēma Nauris Rozentals, z/s „Pulkveži“, Jelgavas novads;
  • Latvijas Avīzes nomināciju „Par sīkstumu” saņēma Līga Joste, z/s „Eglītes“, Madonas novads;
  • Zemnieku saeimas simpātiju balvu saņēma brāļi Lauris Saliņš, z/s „Grannes“ un Ansis Saliņš z/s „Iesalnieki-1“, Pļaviņu novads.

Konkursu jau otro gadu rīkoja  Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete sadarbībā ar laikrakstu „Latvijas Avīze” un „Zemnieku saeimu“, lai veicinātu Latvijas lauksaimniecības un lauku attīstību un popularizētu tos jaunos cilvēkus, kas lauksaimniecībā redz savu  profesiju un saista ar to nākotni. Jauno lauksaimnieku konkursa žūrijā darbojas: Sandra Kalniete, Eiropas Parlamenta deputāte, Lauksaimniecības un lauku attīstības komitejas locekle; Maira Dzelzkalēja, Zemnieku Saeimas priekšsēdētaja vietniece; Viesturs Serdāns, Latvijas Avīzes valdes priekšsēdētājs; Irina Pilvere, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Ekonomikas fakultātes dekāne; Anna VītolaHelviga, Lauku Atbalsta dienesta direktore; Jēkabs Krieviņš, Hipotēku bankas valdes priekšsēdētāja vietnieks; Indulis Jansons, Latvijas Lauksaimniecības Kooperatīvu asociācijas valdes priekšsēdētājs; Ramona Polmane, Latvijas Jauno Zemnieku kluba padomes priekšsēdētāja (arī konkursa žūrijas priekšsēdētāja).

VIDEO: http://video.leta.lv/video/Publicitate/?xml_id=12359