Lasīšanas ilgums: 2 minūtes

Sandras Kalnietes (Vienotība) ierosināto deklarāciju par Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) reformu Baltijas valstīs ir parakstījuši 19 no Baltijas valstīm ievēlētie Eiropas Parlamenta (EP) deputāti. Parakstu vākšana turpināsies nākamnedēļ un deklarācija tiks izskatīta Baltijas – Eiropas sadarbības grupā un ļoti iespējams, ka tai pievienosies arī no Ziemeļvalstīm ievēlētie deputāti. Deklarāciju plānots iesniegt Eiropas Savienības augstākajām amatpersonām un EP politisko grupu vadītājiem, lai informētu viņus par to, ka KLP reformā ir jāņem vērā Baltijas valstu intereses un reformai jābalstās uz taisnīgumu un objektīviem kritērijiem, nevis desmit gadus seniem vēsturiskajiem datiem.

“Starp deklarācijas parakstītājiem ir visdažādāko politisko grupu pārstāvji, kas pierāda, ka mēs spējam vienoties valstiski svarīgu jautājumu risināšanā. Neskatoties uz mūsu politisko pārliecības, ir skaidrs, ka visi mūsu vēlētāji iegūs, ja KLP pēc reformas būs taisnīga. Sākotnēji mēs bijām plānojuši aprobežoties ar Baltijas valstu deputātu atbalstu, taču nolēmām paplašināt atbalstītāju loku un aicināt arī citu valstu deputātus atbalstīt Baltijas valstu taisnīgās prasības. Tas deklarācijai dos vēl lielāku svaru,” saka Kalniete. Pēc viņas iniciatīvas no Baltijas valstīm ievēlētie deputāti tikās trešdien, lai spriestu par tālāku vienotu un koordinētu rīcību KLP reformas sarunās.

Deklarācijā deputāti aicina tiešos maksājumus aprēķināt pēc objektīviem kritērijiem, kā arī noteikt tiešajiem maksājumiem zemāko slieksni 80% un augstākos griestus 120% apmērā no vidējā maksājumu lieluma par hektāru Eiropā. Šonedēļ EP Lauksaimniecības komitejā komisārs Dačians Čološs prezentēja izstrādāto KLP reformas piedāvājumu, kas nosaka, ka arī pēc reformas Baltijas valstis tiešajos maksājumos saņems vidēji tikai 150 eiro par hektāru, kamēr vidējais maksājums būs 269 eiro. Kalniete: “Komisija argumentē, ka Baltijas valstīm procentuāli ir vislielākais tiešo maksājumu pieaugums, kamēr citām valstīm tiešie maksājumi ir samazināti. Taču reālajos skaitļos mūsu lauksaimnieki joprojām saņems vairākas reizes mazākus tiešos maksājumus kā viņu kolēģi citās valstīs un tikai nedaudz vairāk par 50% no ES vidējā maksājuma. Negodīgas konkurences prakse turpināsies un Eiropas vienotais tirgus joprojām tiks kropļots. Tas nav pieļaujams.”

Kalnietes ierosināto deklarāciju no Latvijas deputātiem parakstījuši arī Ivars Godmanis, Krišjānis Kariņš, Aleksandrs Mirskis, Alfrēds Rubiks, Inese Vaidere un Roberts Zīle.