Lasīšanas ilgums: < 1 minūte

Ceturtdien ar Eiropas Parlamenta (EP) deputātes Sandra Kalniete (Vienotība) palīdzību Baltijas valstu zemniekiem bija iespējams tikties ar EP Lauksaimniecības komitejas augstākajām amatpersonām, lai diskutētu par Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) reformu. Kalniete uzskata, ka šāda kopēja sadarbība starp Baltijas valstu zemniekiem ir solis pareizajā virzienā un to ir nepieciešams turpināt. Baltijas valstu zemnieki tikās ar deputātiem Albertu Desu (Eiropas tautas partijas grupa) un Luisu Santošu (Sociālistu grupa), kuri būs galvenie reformas virzītāji iekš EP.

“Abi šie kungi ir ļoti labi informēti par Latvijas situāciju un uzskata, ka tiešie maksājumi ir netaisnīgi, taču šādas sanāksmes ir ļoti vērtīgas, lai kārtējo reizi atgādinātu mūsu situāciju. Esmu turpināšu palīdzēt Baltijas valstu zemniekiem, lai arī nākotnē viņiem būtu iespējams tikties ar EP deputātiem un runāt par mums tik svarīgajiem jautājumiem,” saka Kalniete. Tāpat deputāte uzskata, ka šobrīd EP viedoklis KLP reformas jautājumā ir Latvijai draudzīgāks kā Padomes un Komisijas viedoklis, taču EP neveidos reformu, kura nebūs pieņemama Padomei. Tādēļ Baltijas valstu valdību pārstāvjiem ir jāturpina aktīvi stādāt Padomē, lai tās viedoklis būtu Latvijai labvēlīgs. Kalniete: “Es nebaidos teikt, ka Latvijas valdība pārstāvji un diplomāti ir darījušu tuvu maksimuma, lai aizstāvētu Latvijas intereses cīņā par taisnīgu KLP reformu un esmu droša, ka tas dos rezultātus. Mums ir nepieciešami sabiedrotie un kā tuvāko sabiedroto Baltijas valstīm es redzu Poliju.”

No Latvijas zemniekiem EP viesojās Armands Krauze un Ginta Jākobsone no LOSP, kā arī Uldis Krievārs un Maira Dzelzkalēja no Zemnieku Saeimas. Pašlaik tiek plānots, ka 12. oktobrī tiks prezentēts reformas piedāvājums, kurš tālāk tiks veidots EP. Reformas galīgais variants ir jāpieņem EP kopā ar Padomi.