Lasīšanas ilgums: < 1 minūte

Šodien Eiropas Parlamentā (EP) Briselē tiks atklāta izstāde „Sibīrijā rakstītas vēstules uz bērza tāss”. Izstādi rīko EP deputāte Sandra Kalniete (Vienotība) sadarbībā ar Tukuma muzeju. Nedēļas garumā EP deputāti, darbinieki un viesi varēs aplūkot vēstules uz bērza tāss, kuras izsūtījumā cilvēki sūtīja Latvijā palikušajiem tuviniekiem. Mūsdienās no vairākiem tūkstošiem ir saglabājušas tikai 19 šādas vēsturiskās liecības, kas aplūkojamas vairākos Latvijas muzejos. Izstādes atklāšanā piedalīsies arī Elza Serdāne, kura ir rakstījusi vienu no vēstulēm, kas ir saglabājusies līdz mūsdienām. Elza Serdāne ir Madonas Politiski represēto biedrības nodaļas vadītāja. Izstādi atklās Eiropas komisārs Andris Piebalgs.

„Šīs vēstules vēsta par briesmīgo traģēdiju, ko piedzīvoja Latvijas tauta. Tās ir ļoti lielas skumjas, kas reizēm arī simbolizē cilvēku ticību labajam un cerības atgriezties mājās. Esmu pārliecināta, ka izstāde uzrunās starptautisko sabiedrību un ļaus labāk izprast Latvijas traģisko pagātni, ” uzskata S. Kalniete.

Vēstules no izsūtījumu vietām tika rakstītas uz bērza tāss, jo ļoti bieži tas bija vienīgais pieejamais materiāls. Vēstules bija vienīgais veids kā uzturēt saikni ar dzimteni un tuviniekiem. Tās rakstītas apcietinājuma un nometinājuma vietās Sibīrijā laikā no 1941. līdz 1956. gadam. Vēstules iepazīstina gan ar atsevišķu cilvēku un dzimtu likteņiem, gan arī palīdz labāk izprast Latvijas un bijušās Padomju Savienības vēstures traģiskās lappuses tā sauktā Staļina kulta periodā. Izstāde iekļauta UNESCO programmas Pasaules atmiņa Latvijas nacionālajā reģistrā.

Izstādes atklāšanā ir aicināti piedalīties ir ne tikai EP deputāti, bet arī diplomātiskā korpusa pārstāvji un Briseles latvieši. Vēsturiskās liecības Eiropas Parlamentā būs apskatāmas līdz 17. jūnijam.