Lasīšanas ilgums: < 1 minūte

Brisele, 29.marts. Eiropas Parlamentā šodien notiek starptautiska konference par totalitārajiem režīmiem un Eiropas jauniešu zināšanām par to. Konferences galvenais mērķis ir ne tikai noskaidrot, ko Eiropas jaunatne zina par visnotaļ pretrunīgo un traģisko 20.gadsimta Eiropas vēsturi, bet arī izvērtēt totalitārisma noziegumus un sekas Eiropā.

Pasākumu organizē Eiropas Parlamenta Vēstures izlīgumu grupas vadītāja Sandra Kalniete (ETP grupa, Vienotība) kopā ar parlamenta viceprezidentu Laslo Tokešu,  Slovēnijas deputātu Milanu Zveru un sadarbībā ar Eiropas Savienības prezidējošo valsti Ungāriju. Diskusijās piedalīsies ne tikai deputāti, bet arī eksperti un  vēsturnieki no dažādām Eiropas valstīm.

EP deputāte Sandra Kalniete uzsver, ka beidzot Eiropai ir pienācis laiks veidot vienotu  izpratni par Totalitārisma režīmiem 20. gadsimtā. “Mums ir jāatzīst, ka katrs no mums dzīvoja dažādās “dzelzs priekškara” pusēs un mūsu stāsti ir atšķirīgi un pat pretēji. Tāpēc Eiropas pilsoņiem ir jārunā vienam ar otru atklāti un uzmanīgi jāieklausās mūsu atšķirīgajos stāstos. Eiropiešiem ir jāveicina tolerance un savstarpēja sapratne par mūsu atšķirīgo vēsturi un atmiņām. Arī mūsu stāsti ir daļa no Eiropas dzīvās vēstures un mūsu, kas kopīgās vēstures pieredzes, ” saka S. Kalniete.

Konferencē piedalās lielākās Eiropas Parlamenta politiskās grupas (Eiropas Tautas partijas) priekšsēdētājs Žozefs Dauls, EP priekšsēdētāja vietnieks Aleho Vidals Kvadrass, bijušais Lietuvas neatkarības atgūšanas līderis Vītauts Landsberģis  un citi.

LTV-1 videosižets par konferenci.