Lasīšanas ilgums: < 1 minūte

Brisele, 17. marts.  Eiropas Parlamenta Iekšējā tirgus un patērētāju aizsardzības komitejā pieņemts  EP deputātes Sandras Kalnietes (“Vienotība”, ETP grupa) sagatavotais ziņojumu par Eiropas Savienības vienoto tirgu.
Sandra Kalniete uzsver, ka Latvijas iedzīvotāji joprojām nevar iegādāties internetā daudzas preces citās Eiropas valstīs, it kā viena un tā paša vienotā tirgus ietvaros. Latvijas cilvēkiem joprojām ir jāpārvar nepamatoti ierobežojumi, atverot kontus bankās, iekārtojoties darbā vai mēģinot apliecināt savu profesionālo kvalifikāciju. Savukārt Latvijas uzņēmējiem joprojām jāpārvar nepamatotas birokrātiskas barjeras, piedaloties publiskajos iepirkumos Eiropas valstīs, bet  pārrobežu nodokļu noteikumi ir  sarežģīti un neskaidri.

“Šīs  un daudzas citas  lietas ir jārisina, lai mēs varētu  izveidot labāku vienotu tirgu, kurā ir brīva konkurence, skaidri noteikumi un zemākas izmaksas gan patērētājiem, gan uzņēmējiem,” pārliecināta S. Kalniete.

Vienotā tirgus  nostiprināšana ir viens no svarīgākajiem Eiropas Komisijas prioritātēm. Komisija ir aplēsusi, ka novēršot šķēršļus vienotā tirgus darbībai, var atbrīvot ievērojamu uzņēmējdarbības potenciālu, kas 10 gados ļautu veicināt izaugsmi 4%  kopprodukta apmērā.  Statiskas dati liecina, ka Eiropā no visiem iepirkuma līgumiem pārrobežu iepirkuma līgumi veido tikai 1,5%, pārrobežu pakalpojumi veido tikai 5 % no Eiropas Savienības IKP,  un tikai 7 % patērētāju izmanto internetu, lai veiktu pārrobežu pirkumus.

Sandra Kalniete norāda, ka novēršot Vienotā tirgus nepilnības, ieguvēji būs visi Eiropas pilsoņi, bet jo īpaši uzņēmēji, kuri patlaban fragmentētās likumdošanas un kapitāla trūkuma dēļ ir spiesti darboties tikai savu nacionālo valstu tirgos. Īpaši nozīmīga skaidrāka un pilnīgāka Vienotā tirgus likumu īstenošana ir mazajām Eiropas valstīm un mazajiem uzņēmējiem. Tieši viņiem bieži pietrūkst resursu, lai ielauztos citu valstu tirgos, kuros nereti jāsaskaras ar klaju protekcionismu.

“Ja ES valstis, arī Latvija, nespēs vienoti rīkoties, tad pēc desmit gadiem mēs vairs nespēsim konkurēt ar tādam valstīm, kuras vēl pirms pāris gadiem uz Eiropas attīstību lūkojās ar skaudību,” uzskata Kalniete.
Rezolūciju par Vienoto tirgu Eiropas Parlaments  apstiprinās plenārsēdē aprīlī.