Lasīšanas ilgums: 2 minūtes

Publicēts Latvijas Avīzē, 27.01.2011

Autore: Ina Strazdiņa

Dienvidfrancijas pilsēta Monpeljē nonākusi Eiroparlamenta uzmanības lokā pēc tam, kad atklājies, ka aizvadītajā gadā pilsētā svinīgi atklāts Ļeņina piemineklis, bet tuvākajā nākotnē varētu tapt arī Mao Dzeduna statuja.

Pieminekļu izveidošanas iniciators projektā “Divdesmitā gadsimta dižgari” bija kreisā spārna politiķis, bijušais Langdokas-Rusijonas apgabala mērs Žoržs Frešs, kurš nu jau aizgājis mūžībā.

Ar Žorža Freša gādību pilsētā jau izveidoti vairāki citi pieminekļi, veltīti bijušajam Francijas prezidentam Šarlam de Gollam, Apvienotās Karalistes premjeram Vinstonam Čērčilam, ASV prezidentam Franklinam Rūzveltam, bet tuvākajā laikā varētu tapt vēl piecas citas skulptūras, starp kurām būtu arī Ķīnas Komunistiskās partijas līderis Mao Dzeduns un, iespējams, Staļins. Katrs no Freša pasūtītajiem pieminekļiem izmaksājis aptuveni 200 000 eiro jeb 140 000 latu.

Eiropas Parlamenta Eiropas vēstures izlīguma grupā tapusi 70 deputātu parakstīta vēstule, kuras iniciatore ir eiroparlamentāriete no Latvijas Sandra Kalniete (“Vienotība”). Vēstulē atgādināts, ka 2009. gada 2. aprīlī EP ir pieņemta rezolūcija “Par Eiropas sirdsapziņu un totalitārismu” un ka nepareiza vēstures izpratne var veicināt noraidošu politiku, naidu un rasismu.

“Līdz ar to mēs aicinām Ļeņina statujai pievienot plāksni, kurā vēstīts, ka Ļeņins bija viens no tiem, kurš ieviesa sarkano teroru, gulaga sistēmu Padomju Savienībā. Ja šādas plāksnes nebūs, jūs godināsiet cilvēku, kuru vajadzētu nosodīt par noziegumiem pret cilvēci,” teikts vēstulē.

Deputāti “dižāko slepkavu” statuju uzsliešanu Monpeljē nodēvējuši par ņirgāšanos par to desmitiem miljonu “mazo cilvēku” piemiņu, kuri miruši bezjēdzīgā nāvē, un aicina novākt Ļeņina statuju, ja netiks pievienota plāksne ar paskaidrojumu, kā arī apdomāt Mao Dzeduna un citu tamlīdzīgu “dižgaru” pieminekļu izvietošanu pilsētā. “Šādai attieksmei nav nekā kopīga ar Eiropas humānisma dižajām idejām,” teikts vēstulē.

Politiķis Žoržs Frešs, kurš baudīja spēcīgu vietējās sabiedrības atbalstu, jau iepriekš presē bija izteicies, ka cilvēki galu galā aizmirsīs tos miljonus, kas gājuši bojā Mao Dzeduna režīma dēļ, taču vienmēr atcerēsies personu, kas atjaunojusi Ķīnas varenību un godu. Par Ļeņinu Frešs sacījis, ka “viņš nav diktators, bet vīrs, kurš izmainīja 20. gadsimta pasaules seju”. Savukārt par Staļinu Frešs izteicies, ka “nenoliedzami viņš ir slepkava, taču tieši Staļina Krievija bija tā, kas sakāva fašistus. Atmiņas par tiem miljoniem gulagos nomocīto izzūd, viņu ģimenes un aculiecinieki izmirst, bet Staļins paliek”.