Lasīšanas ilgums: 2 minūtes

Eiropas Parlaments (EP) ir sācis darbu pie Eiropas Vienotā tirgus uzlabošanas. Eiropas Komisija 28 oktobrī nāca klajā ar „Aktu par vienoto tirgu”. Tas ir vērienīgs rīcības plāns, kas satur 50 priekšlikumus vienotā tirgus uzlabošanai – sākot ar vienota Eiropas patenta izveidošanu līdz elektronisko norēķinu sistēmas pilnveidošanai.

Akts par Vienoto tirgu ir viens no svarīgākajiem Žozē Barrozu vadītās Eiropas komisijas darbiem. Komisija ir aplēsusi, ka novēršot šķēršļus vienotā tirgus darbībai, var atbrīvot ievērojamu uzņēmējdarbības potenciālu, kas 10 gados ļautu veicināt izaugsmi 4%  kopprodukta apmērā. Darāmā ir daudz, jo pašlaik Eiropā no visiem iepirkuma līgumiem pārrobežu iepirkuma līgumi veido tikai 1,5%, pārrobežu pakalpojumi veido tikai 5 % no Eiropas Savienības IKP,  un tikai 7 % patērētāju izmanto internetu, lai veiktu pārrobežu pirkumus.

Deputātei Sandrai Kalnietei ir uzticēts sagatavot Eiropas Parlamenta rezolūciju par Vienotā tirgus vadības uzlabošanu. Šonedēļ Kalniete jau ir tikusies ar Eiropas komisāru Mišelu Barnjē, kurš ir atbildīgs par šīs politikas virzīšanu un iepazīstinājusi Eiropas Parlamenta lielākās deputātu grupas – Eiropas Tautas partijas grupas – vadību ar savu skatījumu par svarīgākajām prioritātēm topošajā rezolūcijā. Labēji centriskie politiķi centīsies panākt vienotā tirgus labāku darbību jau vistuvākajā laikā.

“Tas ir Latvijas interesēs novērst vienotā tirgus nepilnības un šķēršļus, kas traucē preču, pakalpojumu un zināšanu un finanšu netraucētu plūsmu pāri ES valstu robežām. Novēršot šīs nepilnības, ieguvēji būs visi Eiropas pilsoņi, bet jo īpaši uzņēmēji, kuri šobrīd fragmentētās likumdošanas un kapitāla trūkuma dēļ ir spiesti darboties tikai savu nacionālo valstu tirgos. Īpaši nozīmīga skaidrāka un pilnīgāka Vienotā tirgus likumu īstenošana ir mazajām Eiropas valstīm un mazajiem uzņēmējiem. Tieši viņiem bieži pietrūkst resursu, lai ielauztos citu valstu tirgos, kuros nereti jāsaskaras ar klaju protekcionismu,” saka S. Kalniete.

Vienotā tirgus darbības un likumdošanas uzlabošanā aktīvi būs jāiesaistās arī dalībvalstu parlamentiem, lai apspriestu un pieņemtu nepieciešamās likumdošanas izmaiņas. Tādēļ šodien Kalniete tikās arī ar Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu un informēja viņu par EP darbu pie šīs iniciatīvas.

“Kopš 1992. gada, kad tika izveidots Eiropas Vienotais tirgus, pasaule ir mainījusies un Eiropai ir jāspēj pielāgoties šā brīža situācijai. Pretējā gadījumā mēs nespēsim konkurēt ar tām valstīm pasaulē, kuras attīstās agrāk neiedomājamā ātrumā. Ja ES valstis, arī Latvija, nespēs vienoti rīkoties, tad pēc desmit gadiem mēs vairs nespēsim konkurēt ar tādam valstīm, kuras vēl pirms pāris gadiem uz Eiropas attīstību skatījās ar skaudību,” uzskata Kalniete.

Vairāk par Aktu par Vienoto tirgu skat.  http://ec.europa.eu/internal_market/smact/index_lv.htm un www.kalniete.lv