Lasīšanas ilgums: 3 minūtes

Latvijas ekonomikas stabilizēšana būs laba mācībstunda arī Eiropai, parādot, kā drosmīgi, pārdomāti un inteliģenti lēmumi spēj ne vien izglābt valsti no bankrota, bet īsā laikā nodrošināt stabilu politisku un ekonomisku attīstību. Tā, atklājot Eiropas Savienības lielākās un ietekmīgākās Eiropas Parlamenta politiskās grupas – Eiropas Tautas partijas – sanāksmi „Virzot attīstību: risinājumi Latvijai, risinājumi Eiropai”, uzsvēra politiko partiju apvienības VIENOTĪBA līderi.

„Šī sanāksme, kurā piedalās vadošie Eiropas Tautas partijas grupas pārstāvji, daudzi eksperti un ekonomikas analītiķi, ir kā zvans jaunam „mācību gadam” gan Latvijas, gan Eiropas politikas politiķiem,” norādīja VIENOTĪBA priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis.

„Latvija šajā mācību procesā var būt pozitīvs piemērs visai Eiropai un pat pasaulei, parādot, kā valdības vadītājs ir spējis stabilizēt situāciju valstī un turpina meklēt risinājumus, kā atkal panākt tautsaimniecības uzplaukumu. Ar to, kā Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ir virzījis Latvijas attīstību šī pusotra gada laikā, viņš ir ieguvis plašu autoritāti starptautiskajā sabiedrībā. Ar to var lepoties visa Eiropas Tautas partija,” sacīja Ģ. V. Kristovskis.

Jauna un nopietna mācību stunda Latvijai būs arī Saeimas vēlēšanas, kas notiek tieši pēc mēneša. Šīs vēlēšanas būs īpašas, jo nekad šajos sešos gados, kopš iestājāmies Eiropas Savienībā, Latvijas Rietumu izvēle nav bijusi tik apdraudēta kā šobrīd. Tādēļ mēs, VIENOTĪBU veidojošās partijas, liekam vislielākās cerības, ka arī pēc vēlēšanām Latvijas valdību vadīs Valdis Dombrovskis, uzsvēra Ģ. V. Kristovskis.

„Latvijai ir jāturpina dziļāka integrācija Eiropā. Latvijai jākļūst par suverēnu un eiropeisku valsti ar savu identitāti un finansiālo stabilitāti,” savā uzrunā uzsvēra VIENOTĪBAS līdzpriekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

„Eiropas Tautas partijas grupas valdībām, neskatoties uz smago laiku, ir izdevies nosargāt savas vērtības, piemēram, valstiski atbildīgu domāšanu, kas nebija viegli, zinot, ka sabiedrība bija izslāpusi dzirdēt populistiskus solījumus par dzīves līmeņa uzlabošanu,” sacīja S. Āboltiņa.

„Arī Valda Dombrovska valdība Latvijā ir atbalstījusi līdzsvarotu un atbildīgu politiku dziļās ekonomiskās recesijas laikā. Tā bija un ir stipra valdība, un es esmu patiesi gandarīta, ka tai izdevies nesaliekt muguru lēta populisma priekšā un nezaudēt pašu galveno – godīgumu, valsts un sabiedrības intereses, kas stāv pāri savtīgai pašlabuma gūšanai,” norādīja S. Āboltiņa.

Savā uzrunā Āboltiņa pateicās Eiropas Tautas partijas Eiropas Parlamenta frakcijas vadītājam par atbalstu Valda Dombrovska valdībai. „Kad pirms pusotra gada par Ministru prezidentu tika nosaukts Valdis Dombrovskis, Eiropas Tautas Partijas vadītājs Džozefs Dauls bija viens no pirmajiem Eiropas līderiem, kas pauda atbalstu Dombrovskim. Tas bija nozīmīgs atbalsts, jo gan tepat Latvijā, gan ārvalstīs uz Latvijas ekonomisko attīstību raudzījās skeptiski,” norādīja S. Āboltiņa.

„Šobrīd Latvijas vārds ārvalstīs izskan pozitīvi – Latvija ir valsts, kas īsā laikā, izvairoties no valūtas devalvācijas, sasniegusi atzīstamus stabilitātes rezultātus. Esmu pārliecināta, ka stāsts par Latviju tiks iekļauts ekonomikas grāmatās kā pozitīvs paraugs, kā efektīvi pārvarēt ekonomisko lejupslīdi. Latvijas ekonomikas stabilizēšanas pieredze būs arī laba mācībstunda Eiropai,” uzsvēra S. Āboltiņa.
Atkājot ETP sanāksmi, ETP Eiropas Parlamenta frakcijas vadītājs Džozefs Dauls uzsvēra: „Es apbrīnoju to, kādā veidā Valdis Dombrovskis ir ķēries pie krīzes novēršanas Latvijā, spējis to savaldīt un izskaidrot sabiedrībai.”

„Kopš ministru prezidenta amatā ir stājies Dombrovskis, Latvija ir parādījusi, ka tā ir spējīga piemēroties jaunajai ekonomikas realitātei, pārorientējoties no ekonomikas, kas balstīta uz iekšējo patēriņu, uz eksportējošu ekonomiku, no izšķērdīgas valsts uz labu tikumu valsti, un šos sasniegumus es atgādinu ikvienā sanāksmē gan Eiropa, gan ārpus tās,” sacīja Dž. Dauls.

„Tas, ko Dombrovska valdība ir paveikusi, ir ļoti nozīmīgs darbs saviem pilsoņiem. Jūs esat pierādījuši, ka pēc tik smagas situācijas ir iespējams atgriezties uz izaugsmes ceļa. Es ticu, ka Latvijas pilsoņi Jums pateiksies par šo veikumu 2.oktobrī gaidāmajās vēlēšanās, lai Jūs varētu turpināt šīs nozīmīgās reformas,” savu uzrunu noslēdza Dž. Dauls.

2. un 3.septembrī Rīgā norisinās Eiropas lielākās un ietekmīgākās Eiropas Parlamenta politiskās grupas – Eiropas Tautas partijas – sanāksme “Driving recovery: solutions for Latvia, solutions for Europe” (Virzot attīstību: risinājumi Latvijai, risinājumi Eiropai), kurā tiek diskutēts par ekonomiskās krīzes sekām, un ko Eiropa var mācīties no Latvijas pieredzes krīzes pārvarēšana un ekonomikas stabilizēšanā.

VIENOTĪBU veidojošās partijas Jaunais laiks un Pilsoniskā savienība ir Eiropas Tautas partijas biedri.

Politisko partiju apvienību VIENOTĪBA 2010.gada 6.martā nodibināja partijas „Jaunais laiks” (JL), „Pilsoniskā savienība” (PS) un „Sabiedrība citai politikai” (SCP). Apvienības uzdevums ir sākt Latvijas politisko un sabiedrisko spēku saliedēšanu, balstoties uz kopējām vērtībām un vienotu organizāciju. Apvienības mērķis ir radīt jaunu politisku kultūru Latvijā, platformu, uz kuras strādāt ikvienam Latvijas iedzīvotājam, kam svarīga pārticīga, godīga un eiropeiska Latvija.