Lasīšanas ilgums: < 1 minūte

Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete  kopā ar kolēģiem šodien ir nosūtījusi vēstuli visu Eiropas Savienības dalībvalstu parlamentiem, aicinot 23. augustu pasludināt par staļinisma un nacisma upuru atceres dienu. Starp vēstules parakstītājiem ir Sandra Kalniete, Inese Vaidere, Krišjānis Kariņš (Vienotība), Ivars Godmanis (LPP/LC), Roberts Zīle (TB/LNNK) Petrs Ščastnijs, Vitautas Landsberģis, Danuta Hībnere un citi deputāti no Eiropas Parlamenta Vēstures izlīguma grupas. Kopumā vēstuli parakstījuši 36 EP deputāti.

“Eiropa nekad nespēs būt vienota, ja mēs neatzīsim mūsu kopējo vēsturi un nenosodīsim staļinisma un nacisma režīmu pastrādātos noziegumus pret Eiropas cilvēkiem,” uzskata deputāte S. Kalniete, kura jau iepriekš vairakkārt ir aicinājusi staļinisma režīma pastrādātos noziegumus pielīdzināt nacisma režīma pastrādātajiem noziegumiem. Deputāte uzskata, ka cilvēku uzdevumus ir atgādināt par noziegumiem, kurus pastrādāja šie divi režīmi Otrā pasaules kara laikā, lai tas vairs nekad neatkārtotos.

Vēstulē deputāti atgādina, ka bijušajā Padomju Savienībā un tās satelītvalstīs staļinisma režīma upuru skaits sasniedz ap 20 miljoniem cilvēku, tomēr cilvēki, kuri ir vainojami viņu nāvē, ļoti bieži ir palikuši nesodīti. Tāpat deputāti arī uzsver, ka EP jau 2008. gadā pieņēma deklarāciju par 23. augustu kā Eiropas staļinisma un nacisma upuru atceres dienu.

Pēc S. Kalnietes iniciatīvas 2010. gada pavasarī Eiropas Parlamentā tika izveidota Eiropas vēstures izlīguma grupa. Tās mērķis ir veidot vienotu izpratni par Eiropas vēsturi. Grupā darbojas ap 50 EP deputātu, tai skaitā arī bijušais EP priekšsēdētājs Hanss Gerts – Poterings.