Lasīšanas ilgums: < 1 minūte

Partijas Pilsoniskā savienība (PS) Eiropas Parlamenta (EP) deputāte un bijusī ārlietu ministre Sandra Kalniete aicina Valsts prezidentu Valdi Zatleru vērsties pie Francijas prezidenta Nikolā Sarkozī ar vēstuli, lai visaugstākajā līmenī paustu Latvijas bažas par Francijas lēmumu pārdot Krievijai militāro desanta kuģi Mistral.

„Uzskatu, ka visaugstākajā līmenī ir jālūdz Franciju vēlreiz apsvērt nodomu pārdot Mistral tipa kara kuģus valstij, kas nav alianses dalībvalsts un savā militārajā doktrīnā par galveno draudu savai drošībai atzīst NATO paplašināšanos. Par šo eventuālo darījumu aizvien satrauktāk runā arī Latvijas tuvākie sabiedrotie – Amerikas Savienotās Valstis. ASV politiķi, ārpolitikas un drošības eksperti, kā arī preses analītiķi nepārprotami norāda uz šī darījuma divdomīgumu un risku,” norāda S.Kalniete.

Politiķe, kas pati apmeklēja Gruziju dažas dienas pēc tā saucamā Krievijas-Gruzijas kara sākuma, atgādina, ka kopš brīža, kad Krievija, rupji pārkāpjot starptautiskās normas, atļāvās agresiju pret suverēno Gruziju, ir pagājuši tikai 18 mēneši. Pirms dažiem mēnešiem – pērnā gada rudenī – Kremlis rīkoja militāros manevrus, kas simulēja kodoluzbrukumu Polijai, un šie manevri notika tiešā Baltijas valstu tuvumā.

Jāatgādina, ka bažas par Francijas nodomu pārdot Krievijai militāros kuģus vairākkārtīgi paudis aizsardzības ministrs Imants Lieģis (PS) un abu pārējo Baltijas valstu –Igaunijas un Lietuvas– aizsardzības ministri. Tāpat šī darījuma riskus uzsvērusi NATO Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas vadītāja Vaira Paegle.