Lasīšanas ilgums: < 1 minūte

Šodien Eiropas Parlaments (EP) apstiprināja rezolūciju par Lietuvas pievienošanos eirozonai ar 2015. gada 1. janvāri. Latvijas pārstāve EP Sandra Kalniete uzskata, ka šis ir vēsturisks notikums, kas veicinās ekonomisko izaugsmi Baltijas reģionā un drošību.

Kalniete: „Šis būs milzīgs notikums Baltijas valstīm, jo beidzot visās trijās valstīs būs viena valūta. Ņemot vērā, ka tieši Lietuva un Igaunija ir Latvijas galvenie tirdzniecības partneri, nav šaubu, ka tas veicinās ekonomisko attīstību.” Briselē Lietuvas pievienošanās eirozonai tiek vērtēts kā kārtējais apliecinājums tam, ka stingra fiskālā politika dod rezultātus un veicina ekonomisko izaugsmi. Lietuvas pievienošanos eirozonai palielinās to valstu skaitu eiro grupā, kuras atbalsta stingru fiskālo politiku un neatbalsta dzīvošanu pāri saviem līdzekļiem. Tas ir īpaši svarīgi šobrīd, kad vairākas valstis vēlas pārskatīt fiskālās politikas noteikumus, dodot vaļu lielākiem tēriņiem.

„Lietuvas pievienošanās eirozonai ir īpaši nozīmīga šajā ģeopolitiskajā situācijā, kad Krievija ir skaidri parādījusi savu agresīvo politiku. Jo vairāk mēs būsim integrēti Eiropas Savienības ekonomikā un finanšu sistēmā, jo drošākā situācijā mēs atradīsimies,” uzskata Kalniete.

Sandra Kalniete šajā EP sasaukumā ir Eiropas Tautas partijas grupas viceprezidente un strādā EP Ārlietu un Lauksaimniecības komitejās.