Lasīšanas ilgums: 2 minūtes

Ukrainas prezidenta Volodimira Zeļenska vizīte Latvijā ir apliecinājums gan ciešai abu valstu sadarbībai, gan Latvijas ietekmei Eiropas mērogā, lemjot par finansiālu atbalstu Ukrainai, uzskata Eiropas Parlamenta deputāte, Eiropas Tautas partijas grupas viceprezidente Sandra Kalniete.

Latvija sniedz Ukrainai nozīmīgu politisko atbalstu, esam atbalstījuši arī humanitārā jomā, Vaivaru rehabilitācijas centrā uzņemot ievainotos ukraiņu kareivjus un bērnus, kuri karā ir zaudējuši vienu vai abus vecākus. Vēl nozīmīgāks un ietekmīgāks ir tas atbalsts, ko Latvija sniedz Ukrainai Eiropas līmenī. Eiropas Savienība Ukrainā pēdējos gados ir ieguldījusi 15 miljardus eiro, tā ir lielākā palīdzība, ko Eiropas Savienība jebkad ir sniegusi un tajā liela loma ir bijusi Valdim Dombrovskim,” norāda S. Kalniete.

Viņa uzsver, ka Eiropas Savienības finansiālais atbalsts iet roku rokā ar pastāvīgu prasību Ukrainai sakārtot tās tiesisko vidi. “Korupcija ir baisa sērga un ar to ir grūti cīnīties. Ukrainas jaunajam prezidentam ir liels izaicinājums uzlabot savā valstī tiesisko vidi, lai investīcijas ienāktu Ukrainā. Šobrīd investīciju aizsardzība Ukrainā ir nesakārtota un no tā sistemātiski cieš gan Latvijas, gan visas Eiropas uzņēmēji,” atzīst S. Kalniete.

Viņas ieskatā, reformas Ukrainā ir iekavētas par gandrīz 30 gadiem, taču Latvijas eksperti Ukrainas valsts pārvaldei un administrācijai, tiesu sistēmai ir labs padomdevējs reformu ieviešanā – kā ieviest brīvā tirgus un demokrātiskas pārvaldes principus.

Komentējot turpmāko Latvijas un Ukrainas sadarbību, S. Kalniete uzsver: “Latvijai jāturpina politiski atbalstīt Ukrainu, īpaši tagad, kad Ukraina ir piekritusi noregulēt konfliktu valsts austrumos saskaņā ar tā dēvēto Šteinmeiera formulu. Tas, ka ir šaubas, vai šī formula darbosies, arī Ukrainai ir skaidrs – karaspēka atvilkšana nevar notikt, jo separātisti visu laiku turpina apšaudes. Krievija jau no pirmās dienas piekopj Ukrainas kaunināšanas spēli, radot iespaidu, ka Ukraina ir tā, kas nepilda vienošanās, kaut patiesība ir tieši pretēja. Latvijas politiskajai balsij Ukrainas pusē jābūt stingrai un pārliecinošai.

Sandra Kalniete, pildot doto mandātu darbam Eiropas Parlamentā, strādā Ārlietu un Starptautiskās tirdzniecības komitejās, kā arī Drošības un aizsardzības apakškomitejā. Deputāte aktīvi darbojas Austrumu partnerības ietvaros, lai sekmētu demokrātiskos procesus tādās valstīs kā Ukraina, Moldova, Gruzija un citas.

Eiropas Tautas partijas (ETP) grupa ir lielākā Eiropas Parlamentā kopš 1999.gada. Pašlaik labēji centriskajā politiskā grupā strādā 182 deputāti no 26 ES dalībvalstīm. Vienīgais Latvijas politiskais spēks, kas pārstāvēts vadošajā Eiropas politiskajā saimē, ir partija VIENOTĪBA/partiju apvienība JAUNĀ VIENOTĪBA.