Lasīšanas ilgums: < 1 minūte
Lai saglabātu Latvijas zvejnieki ekskluzīvās zvejas tiesības Rīgas jūras līcī un nosargātu līča trauslo ekoloģiskās sistēmas līdzsvaru, ir jāsaglabā Latvijas un Igaunijas zvejnieku ekskluzīvās tiesības zvejot Rīgas jūras līcī, kuras tika panāktas pievienošanās sarunās ar Eiropas Savienību, uzskata Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete (Vienotība).

Viņa ir sākusi lobēt politiķus Eiropas Parlamentā un  Eiropas Komisijā, lai izmainītu Komisijas iesniegto likumprojektu, saskaņā ar kuru šīs Latvijas un Igaunijas zvejnieku tiesības tiktu atceltas. Spēkā vairs nebūtu arī līdz šim noteiktais, ka līcī var zvejot tikai nelielas jaudas zvejas kuģi.

Attiecīgos likmprojekta grozījumus Kalniete kopā ar citiem Baltijas valstu deputātiem virza izskatīšanai Parlamenta Zivsaimniecības komitejā. Tos vēl nāksies krietni skaidrot tiem deputātiem un ierēdņiem, kuriem Baltijas jūras problēmas ir svešas, saka Kalniete.

Eiropas līmenī pašlaik veido daudzgadu plānu Baltijas jūras mencas, reņģes un brētliņas krājumiem, kurš regulēs, kādos apjomos un kā varēs zvejot Baltijas jūrā. Šajā jautājumā Parlamentam ir līdzlemšanas tiesības. Tāpēc Kalniete tikās ar Eiropas Parlamenta atbildīgo referentu, Polijas deputātu Valensu un kopīgi ar igauņu un poļu deputātiem iesniedza likumprojekta labojumus.

Savukārt vēstulē Eiropas Komisijas zivsaimniecības departamentam deputāti uzstāj uz Rīgas jūras līča ekoloģiskā līdzsvara saglabāšanu un aicina neatkāpties no līdzšinējā noregulējuma.

Jebkāda zvejas piepūles palielināšana un spiediens uz Rīgas jūras līča ekosistēmu izjauks tās līdzsvaru, kavēs ilgtspējīgu resursu izmantošanu un bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu, uzskata Kalniete.

Balsojums par Kalnietes un kolēģu iesniegtajiem grozījumiem Zivsaimniecības komitejā notiks martā, bet plenārsēdē – aprīlī.

Sandra Kalniete ir Eiropas Parlamenta lielākās frakcijas – Eiropas Tautas partijas grupas – priekšsēdētāja vietniece un darbojas Parlamenta Ārlietu un Lauksaimniecības komitejās.