Lasīšanas ilgums: < 1 minūte

Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete un Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Ojārs Kalniņš šodien ir devušies uz Ukrainu, lai tiktos ar opozīcijas pārstāvjiem un apliecinātu Latvijas atbalstu Ukrainas demokrātiskajiem spēkiem.

Kalniete: “Es braucu uz Kijevu, lai apliecinātu savu atbalstu demokrātiskai opozīcijai. Es labi atceros, kā 1991. gada asiņainajā janvārī mēs gaidījām katru atbalsta vēsti no brīvās, demokrātiskās pasaules. Tas mums deva apziņu, ka neesam aizmirsti. Tieši šo vēsti vakar dzirdēju no dziedātājas Ruslanas, kura aicināja mūs, deputātus, braukt uz Kijevu un būt kopā Neatkarības laukumā. Tur šodien izšķiras arī Eiropas liktenis – viņa teica.”

Šodien Briselē notiek Eiropas Savienības ārlietu ministru tikšanās, lai vienotos par kopēju rīcību Ukrainas krīzes risināšanā. “Ar nepacietību gaidu ES ārlietu ministru ārkārtas sanāksmes lēmumus. Ļoti ceru, ka ministri būs sadzirdējuši Ukrainas opozīcijas aicinājumus no vārdiem pāriet pie darbiem. Vakar EP Eiropas Tautas partijas politiskajā grupā notika skarbas diskusijas par situāciju Ukrainā. Mēs apzināmies, ka Ukrainā izšķiras jaunās ģeopolitiskā dalījuma līnijas, kuras Eiropā vēlas novilkt Krievija, tāpēc vērsāmies pie Eiropas līderiem ar aicinājumu ieņemt daudz cietāku nostāju pret atbildīgajiem par vardarbību. Pret viņiem jāvēršas ar sankcijām, iebraukšanas aizliegumiem un banku kontu iesaldēšanu. Uzskatu, ka pēc notikušās vardarbības Janukovičs ir zaudējis savu leģitimitāti un politiskais dialogs ar viņu ir zaudējis jēgu. Tāpēc situācijas risināšanā ir aktīvi jāiesaistās starptautiskajām organizācijām, kuru vadībā iespējams atjaunot politisko dialogu par situācijas normalizāciju.”