Lasīšanas ilgums: < 1 minūte

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) reformas priekšlikumam ir iesnieguši rekordlielu grozījumu skaitu. Jau patlaban oficiāli ir reģistrēti vairāk nekā 7000 grozījumi un EP sekretariāts prognozē, ka pēc dažādu formalitāšu nokārtošanas iesniegto grozījumu skaits pārsniegs 8000. EP deputāte Sandra Kalniete (Vienotība, ETP grupa) uzskata, ka tas kārtējo reizi pierāda, kāda uzmanība EP tiek pievērsta KLP reformai, un tas liecina, ka par Eiropas lauksaimniecībai atvēlēto naudu notiks sarežģītākās cīņas.

Kalniete: „Katrs no šiem grozījumiem būs jāvērtē ne tikai starp EP politiskajām grupām, bet diskusijas par grozījumiem notiks pašās frakcijās. Tas būs ilgs process, kura laikā kopā ar Baltijas valstu zemniekiem strādāšu, lai panāktu mums vēlamus rezultātus Eiropas lauksaimniecības politikā.” Deputāte arī uzsver, ka jau patlaban Baltijas valstu zemnieku jautājumam EP Lauksaimniecības komitejā ir pievērsta īpaša uzmanība, jo pēdējā gada laikā ir daudz darīts, lai veidotu izpratni par negodīgiem konkurences apstākļiem.

„Šajā sarunu procesā, iespējams, parādīsies īpašs risinājums, kas dos iespēju ievērojami paaugstināt tiešos maksājumus Baltijas zemniekiem,” uzskata Kalniete. Viņa iesniedza grozījumus, kuri nosaka, ka neviena valsts tiešajos maksājumos nevar saņemt mazāk nekā 80% un ne vairāk kā 120% no vidējā maksājuma lieluma Eiropā par hektāru.

Iesniegtie grozījumi līdz augusta nogalei tiks tulkoti visās 23 Eiropas Savienības oficiālajās valodās. Savukārt septembrī sāksies diskusijas par kompromisa grozījumiem EP Lauksaimniecības komitejā un EP politiskajās grupās.

Jau agrāk prognozēts, ka EP Lauksaimniecības komitejas deputātiem par vienotu viedokli jāvienojas līdz šī gada beigām, lai 2013. gadā varētu sākties sarunas starp Eiropas Parlamentu, Eiropas Komisiju un Eiropas Savienības Padomi. Jaunajai reformai jāstājas spēkā 2014. gada1. janvārī.