Lasīšanas ilgums: < 1 minūte

Šodien Briselē Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete (Vienotība) tikās ar Kipras parlamenta Lauksaimniecības komitejas vadītāju Gavrielu Jannakisu (Gavriel Yiannakis), lai skaidrotu Latvijas valsts  pozīciju jautājumā par Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) reformu. No 1. jūlija Kipra kļūs par Eiropas Savienības prezidējošo valsti, tādējādi noteiks arī dienaskārtību daudziem ar KLP reformu saistītiem jautājumiem.

Kalniete: “Ir ārkārtīgi svarīgi, lai Kipras pārstāvji ne tikai zinātu par Baltijas valstu nostāju KLP reformas svarīgākajos jautājumos, bet arī izprastu mūsu prasības. Tuvāko 6 mēnešu laikā tiks pieņemti vairāki svarīgi lēmumi saistībā ar nākamo ES budžetu, un mums ir jāstrādā kopā ar prezidējošās valsts pārstāvjiem, lai panāktu pēc iespējas izdevīgāku līdzekļu sadali tajās jomās, kas Latviju interesē visvairāk.”

Sarunā ar Kipras deputātu Kalniete pamatoja Latvijas zemnieku neapmierinātību ar pašreizējo tiešo maksājumu sistēmu, kas kropļo konkurenci. Latvijas pārstāve uzsvēra, ka mēs vēlamies, lai neviena dalībvalsts nesaņemtu mazāk par  80% no vidējā maksājuma lieluma, un pārejas periods būtu pēc iespējas īsāks. “Mūsu zemniekiem tik svarīgs nav tiešo maksājumu absolūtais lielums, bet gan milzīgās atšķirības, kas pastāv starp dalībvalstīm,” sarunā norādīja Kalniete.

Kipras pārstāvis sarunā sacīja, ka saprot Latvijas neapmierinātību un prasību pēc tiešo maksājumu izlīdzināšanas, tomēr viņš nevēlētos, lai izlīdzināšanas rezultātā līdzekļi tiktu atņemti mazajām dalībvalstīm. Jannikis turpmāko dienu laikā ir ieplānojis tikties ar Kipras lauksaimniecības ministru, lai informētu viņu par tikšanos ar Kalnieti. Tāpat Kipras pārstāvis teica, ka ir nepieciešams atrast jaunu tiešo maksājumu aprēķināšanas formulu, kura veicinātu godīgāku līdzekļu sadali.

Lai skaidrotu Latvijas zemnieku nostāju, jau iepriekš Kalniete ir tikusies ar Vācijas Bundestāga CDU (Kristīgie demokrāti) frakcijas deputātiem un Dānijas parlamenta deputātiem. Savukārt tuvāko mēnešu laikā tiek plānota tikšanās arī ar Francijas Republikas Nacionālās asamblejas deputātiem.