Lasīšanas ilgums: < 1 minūte

Šodien EP Eiropas Tautas partijas grupas  sēdē piedalījās Eiropadomes priekšsēdētājs (“ES prezidents”)  Hermans van Rompejs. Deputātiem bija iespēja uzdot prezidentam aktuālus jautājumus par turpmāko ES attīstību.

EP deputāte Sandra Kalniete (Pilsoniskā savienība) sanāksmes laikā norādīja, ka Eiropas Komisijai tuvākajā laikā klajā nāks klajā ar ziņojumu par nepieciešamajām izmaiņām esošajā ES likumdošanā, lai tajā tiktu iekļautu normas, kas aizliedz noliegt, banalizēt  un dezinformēt par totalitārā komunisma un staļinisma noziegumiem. Paredzams, ka EK priekšlikumus apstiprinās ES padome.

“Lūgums pievērst uzmanību tam, lai komunisma upuri saņemtu tādu pašu politisko, tiesisko un vēsturisko vērtējumu, kā tas ir paredzēts nacisma upuriem. Viņiem beidzot ir jāsaņem gandarījums, ” uzsvēra S.  Kalniete.

Baltijas valstu deputāti pauda arī neapmierinātību par Francijas lēmumu pārdot Krievijai militāro desanta kuģi “Mistral”. Arī S. Kalniete atbalsta savu kolēģu viedokli, un politiķe jau agrāk ir aicinājusi, ka  visaugstākajā līmenī ir jālūdz Francijai vēlreiz apsvērt nodomu pārdot “Mistral” tipa kara kuģus valstij, kas nav alianses dalībvalsts un savā militārajā doktrīnā par galveno draudu savai drošībai atzīst NATO paplašināšanos. Par šo eventuālo darījumu aizvien satrauktāk runā arī Latvijas tuvākie sabiedrotie – ASV.

Paredzams, ka arī turpmāk Hermans van Rompejs tiksies ar eiroparlamentāriešiem.