Lasīšanas ilgums: 2 minūtes

Eiropas Parlamenta (EP) Ārlietu un Aizsardzības komiteju deputāti ir saņēmuši atbildes vēstuli no Francijas prezidenta Fransuā Olanda un ES prezidenta Hermana van Rompeja saistībā  ar aicinājumu rast konstruktīvu un pozitīvu risinājumu kara kuģu Mistral izmantošanai Eiropas aizsardzības vajadzībām. Vēstuli parakstīja arī  Eiropas Parlamenta deputāti  Sandra Kalniete, Krišjānis Kariņš, Artis Pabriks un Roberts Zīle no Latvijas.

Sandra Kalniete: “Fransuā Olanda un Hermana van Rompeja atbildes vēstules atstāj tipiskas atrakstīšanās iespaidu. Kuģus nav iespējams iegādāties ES aizsardzības vai robežsardzes vajadzībām, jo esošie ES līgumi un dažādas ES procedūras to neatļauj. Pat ja ES līgumi aizsardzības jomai ierobežotu darbības lauku, šī vienošanās tika noslēgta pirms daudziem gadiem, kad bija pilnīgi citā ģeopolitiskā situācija. Tad mēs ticējām, ka Krievija ir ES partneris, veidojot mūsu kontinenta nākotni. Pašlaik Krievija ir rupji pārkāpusi starptautisko kārtību un savas saistības, anektējot Krimu un iebrūkot Ukrainā. ES ir neatliekami jādomā, kā stiprināt kopīgo aizsardzības politiku ar reālām spējām un būt gataviem tādām jaunām karadarbības formām kā hibrīdkaram. Tāpēc karakuģa Mistral iegāde Eiropas aizsardzības stiprināšanai būtu pareizs lēmums.”

EP deputāts Tunne Kelams no Igaunijas  novērtē to, ka šī Parlamenta deputātu iniciatīva ir skatīta nopietni un, ka abi prezidenti ir papūlējušies izsvērt praktiski ES iespējas iegādāties Mistral karakuģi, ko sākotnēji bija pasūtījusi Krievija, un abas augstās amatpersonas neapšaubot deputātu piedāvāto pamatideju.

“Krievijas agresija pret Ukrainu un Kremļa brutālie starptautisko noteikumu pārkāpumi ir aizgājuši pārāk tālu, lai varētu rast jebkādu pamatojumu augsto tehnoloģiju karakuģa piegādei šim agresoram. Prezidenta Putina stratēģija un uzvedība nav mainījusies un  nemainīsies tādā mērā tuvākā vai tālākā nākotnē, lai atgriešanās pie līdzšinējās ieroču tirdzniecības būtu iedomājama”, uzsver Kelams. “Jautājums par Mistral kā morāls izaicinājums ES turpina pastāvēt, un tas ir jāatrisina jebkurā gadījumā. Lieta ir pārāk būtiska, lai tā tiktu nobīdīta malā, lai pakļautos esošajiem noteikumiem. Ja ir politiskā griba, problēmas var atrisināt,” uzsver Kelams.

Jau agrāk ziņots, ka EP deputāti kopumā atzinīgi vērtē Francijas lēmumu atlikt pirmā kuģa pārdošanu, tomēr uzsver, ka tas ir tikai pagaidu risinājums. Ņemot vērā to, ka Mistral kuģu darījums ir svarīgs Francijas ekonomikai un nepiegādāšanas gadījumā Francijai draud soda naudas vairāku miljardu eiro apmērā, deputāti vēstulē Fransuā Olandam un Hermanam van Rompejam piedāvāja alternatīvu, proti,  visas ES dalībvalstis varētu uzņemties nopirkt kuģus, lai izmantotu tos nākotnē veidojamajai ES Jūras spēku ātrā reaģēšanas vienībai. EP deputāti turpinās darboties, lai novērstu iespēju pārkāpt ES vērtību un solidaritātes “sarkano līniju”.