Lasīšanas ilgums: 3 minūtes

Ceturtdien vakarā jau ceturto gadu pēc kārtas tika pasniegta Eiropas Parlamenta deputātes Sandras Kalnietes iedibinātā balva „Atdzimtno pelniem”. Šogad par galveno laureāti kļuva Biruta Čamāne no Ilūkstes. Balvas mērķis ir cildināt Latvijas sievietes un veicināt sieviešu savstarpējo solidaritāti. Konkurss tiek organizēts sadarbībā ar uzņēmīgo sieviešu biedrību „Līdere” un A/S „Dzintars”.

Kalniete: „Šī gada 33 balvas pretendentes ir sievietes ar īpaši spilgtiem dzīves stāstiem un spēju nesabrukt vislielāko pārbaudījumu priekšā. Tieši otrādi, grūtības viņām ir bijis atspēriena punkts, lai sāktu no nulles un kļūtu par radošām, veiksmīgām uzņēmējām. Es kārtējo reizi pārliecinājos, ka īstā Latvija nav grūtdieņu un vaimanātāju valsts. Īstā Latvija var! ”

Balvas laureātes svinīgajā ceremonijā arī uzrunāja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. „Latvija var lepoties ar īpašām sievietēm. Drosmīgām un uzņēmīgām, tādām, kuras izšķirīgos savas dzīves brīžos spēj rast spēku nepadoties, neapstāties un sasniegt virsotnes. Ikvienai no jums ir savs neatkārtojams dzīvesstāsts par pārvarētām grūtībām, par drosmi un uzņēmību. Ērkšķu nešķiramā saistība ar rožu ziediem mums atgādina, ka dzīvē sāpes un prieks ir vienuviet, saka rakstniece un dramaturģe Māra Svīre. Nenoliedzami, ceļš uz sasniegumiem nekad nav viegls. Patiesus panākumus dzīvē gūst tie, kas nebaidās darba, grūtību un izaicinājumu. Nereti šis ceļš izrādās ērkšķaināks, tas prasa vairāk. Vairāk gribasspēka, vairāk drosmes un apņēmības,” balvas laureātēm savā uzrunā teica Saeimas priekšsēdētāja.

Biedrības „Līdere” vadītāja Aiva Vīksna: „Katru gadu žūrijai ir ļoti grūti noteikt labāko konkursa laureāti, jo viņas visas ir pelnījušas šo titulu. Vēstules lasot, arī žūrijai sariešas acīs asaru pērlītes, jo stāsti, ko lasām, nespēj atstāt nevienu vienaldzīgu. Ir jāsaka milzīgs paldies mūsu Latvijas sievietēm, kuras nečīkst, bet dara. Viņas atdzimst. Viņas pieceļas. Viņas var liekt, bet viņas nelūzīs. Viņas iededz mūsos labestības gaismiņu. Latvijai ir ar ko lepoties – tās ir Latvijas sievietes.”

A/S „Dzintars” tirgzinības un franšīzes nodaļas vadītāja Svetlana Savčuka: „Arī mēs, A/S „Dzintars” esam lepni par mūsu valsti, par mūsu cilvēkiem, par mūsu sievietēm. Tikai tas, kurš ir bijis izaicinājuma priekšā, noticējis sev, pierādījis, ka ar mīlestību pret sevi, ar mīlestību pret savu darbu, tikai tāds var pārvarēt jebkuras grūtības.”

Uzņēmējdarbībai balvas galvenā laureāte Biruta Čamāne pievērsās pēc tam, kad viņas vīrs cieta negadījumā un bija spiests sākt lietot ratiņu krēslu, lai varētu pārvietoties. Par spīti grūtībām, Čamānes kundze nebaidījās uzņemties atbildību, mācīties un kļuva par veiksmīgu uzņēmēju, kuras vadītais viesu nams „Pie torņa” ir kļuvis par iecienītu atpūtas vietu Ilūkstes iedzīvotājiem un viesiem.

Konkursa dalībniecēm savas simpātiju balvas pasniedza žūrijas locekles biedrības “Līdere” valdes priekšsēdētāja Aiva Vīksna, A/S „Dzintars”  tirgzinības un franšīzes nodaļas vadītājas vietniece Elīna Lukjanoviča, bankas „Citadele” valdes locekle Santa Purgaile, Iecavas sieviešu kluba “Liepas” valdes priekšsēdētāja Agita Hauka, Latvijas Lauku sieviešu apvienības padomes priekšsēdētāja Rasma Freimane un Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis.

Konkursa žūrijā šogad darbojās:

  • Sandra Kalniete, Eiropas Parlamenta deputāte;
  • Aiva Vīksna, Biedrības “Līdere” valdes priekšsēdētāja;
  • Svetlana Savčuka, A/S „Dzintars” Tirgzinības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja;
  • Andris Jaunsleinis, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis;
  • Santa Anča, izdevniecības “Žurnāls “Santa”” galvenā redaktore un līdzīpašniece;
  • Rasma Freimane, Latvijas Lauku sieviešu apvienības padomes priekšsēdētāja;
  • Agita Hauka, Latvijas Zemnieku federācijas Valdes priekšsēdētāja;
  • Inese Haite, Biedrības „Uzņēmīgo sieviešu klubs SENTIO” valdes priekšsēdētāja;
  • Ingrīda Blūma, SIA “i-bloom” valdes locekle;
  • Santa Purgaile, Banka Citadele Valdes locekle.

Kopumā balvai šogad tika pieteiktas 33 pretendentes no visiem Latvijas reģioniem. Konkursa uzvarētāja saņēma naudas balvu: 1000 latus un piemiņas zīmi; savukārt 15 labākās balvas pretendentes saņēma Sandras Kalnietes uzaicinājumu 2014. gada sākumā apmeklēt Eiropas Parlamentu Briselē.