Lasīšanas ilgums: 3 minūtes

Šo sestdien, 12. janvārī, lauksaimnieki no visas Latvijas tiksies biedrības „Zemnieku saeima“ rīkotajā Latvijas lauksaimnieku Jaungada ballē Jelgavas pilī. Zemnieki ne vien atskatīsies uz 2012. gadu nozarē, bet suminās arī gada veiksmīgāko jauno lauksaimnieku. Balles viesus uzrunās un sveiks arī ministru prezidents Valdis Dombrovskis un zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

Jau trešo gadu Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete sadarbībā ar „Zemnieku saeimu“ un žurnālu „Agro Tops” organizē konkursu jaunajiem lauksaimniekiem, lai veicinātu lauksaimniecības nozares atpazīstamību un prestižu, un godinātu tos jaunos cilvēkus, kas savu aicinājumu atraduši lauksaimniecībā.

Šogad konkursa finālā iekļuva vienpadsmit pretendenti no visiem Latvijas reģioniem. Žūrijas komisija ir iepazinusies ar visu pretendentu saimniecību darbu. Jauno lauksaimnieku balvas „Senču aicinājums” apbalvošanas ceremonija jau tradicionāli notiks Zemnieku Saeimas organizētāja Lielajā lauksaimnieku ballē, 2013. gada 12. janvārī.

„Zemnieku saeimas biedriem ir svarīgi, lai iesāktajiem darbiem un saimniecībām Latvijā būtu turpinātāji, tādēļ arī veicam aktivitātes, kuras stiprina nozari un motivē jauniešus darboties lauksaimniecībā. Lauksaimniecība ir gana interesanta un zināšanu ietilpīga nozare, kurā jaunās tehnoloģijas iet roku rokā ar sentēvu zināšanām. Lielā lauksaimnieku balle, ko Zemnieku saeima organizēs jau 13 reizi ir ieguvusi vēl vienu spēcīgu tradīciju – „Senču aicinājums” apbalvošanas ceremoniju, kurā godāti tiek mērķtiecīgākie, apņēmīgākie jaunie cilvēki, kas savu nākotni saista ar darbu laukos,” stāsta Maira Dzelzkalēja, Zemnieku saeimas priekšsēdētāja vietniece. Konkursa pretendenti pārstāv ļoti dažādu saimniecību spektru – augļkopība un dārzeņkopība, graudkopība, piena lopkopība, garšaugu un ārstniecības augu audzēšana, gaļas lopkopība. No vienpadsmit četras par savu saimniekošanas metodi ir izvēlējušās bioloģisko lauksaimniecību.

Vairāk ar par Jauno lauksaimnieku konkursa „Senču aicinājums 2012” dalībniekiem var uzzināt biedrības „Zemnieku saeima” mājaslapā – http://www.zemniekusaeima.lv/lv/jauno-lauksaimnieku-konkursa-%E2%80%9Esencu-aicinajums-2012%E2%80%9D-dalibnieki/

Par 2012.gada konkursa žūrijas priekšsēdētāju tika ievēlēts Latvijas Jauno Zemnieku kluba valdes priekšsēdētājs Raitis Ungurs, kurš 2010.gada konkursā piedalījās kā dalībnieks. Raitis Ungurs atzīst, ka šogad žūrijai izvērtēt jaunos lauksaimniekus un izvēlēties galvenās balvas ieguvēju bija liels izaicinājums: „Saimniecību struktūra ir ļoti dažāda un arī izmēri ļoti dažādi – žūrijai bija jāvērtē kā mazas, tikko izveidotas saimniecības darbs un attīstības plāni, tā arī jau Latvijas mērogiem lielas saimniecības darba specifika un efektivitāte. Saimniecību apskates un izvērtēšanas posms bija ļoti spraigs un interesants, bet pieņemt lēmumu par spēcīgākā jaunā lauksaimnieka godu bija ļoti grūti”.

Iepazīstoties ar saimniecību darbu un pretendentiem uz jaunā lauksaimnieka godu Sandra Kalniete, „Senču aicinājums” balvas iniciatore uzsver:  “Latviešu tautas sīkstais un izturīgais raksturs ir veidojies Latvijas laukos, visciešākajā saskarsmē ar dabu un darbu. Pateicoties stipriem un gudriem cilvēkiem, viņu pašapziņai, mērķtiecībai un mīlestībai pret savu zemi, laukos  uzturētas dzīvas tautas tradīcijas, izkopts darba tikums un uzkrātas zināšanas. Šodien laukos paliek stiprākie, uzņēmīgākie un zinošākie. Tie ir jaunie zemnieki – augkopji, lopkopji un dārzkopji, kas veido savu un mūsu valsts ceļu uz labklājību. Viņi ir iedvesmas avots citiem jauniešiem, kas vēl šaubās par lauku nākotni, savām spējām un zināšanām”.

Jauno lauksaimnieku konkursa „Senču aicinājums” 2012. gada konkursa žūrijas sastāvs:

Sandra Kalniete, Eiropas Parlamenta deputāte, Lauksaimniecības un lauku attīstības komitejas locekle;

Maira Dzelzkalēja, Zemnieku saeimas priekšsēdētaja vietniece;

Anita Pirktiņa, Agro Tops galvenā redaktore;

Irina Pilvere, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Ekonomikas fakultātes dekāne;

Anna Vītola – Helviga, Lauku atbalsta dienesta direktore;

Jēkabs Krieviņš, Hipotēku bankas valdes priekšsēdētāja vietnieks;

Indulis Jansons, Latvijas Lauksaimniecības Kooperatīvu asociācijas valdes priekšsēdētājs;

Mārtiņš Cimermanis, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra valdes priekšsēdētājs;

Raitis Ungurs, Latvijas Jauno Zemnieku kluba valdes priekšsēdētājs.

Pirmo reizi konkurss tika organizēts 2010.gadā un par tā uzvarētājiem kļuva Inga un Zigmunds Kalniņi no Kazdangas Aizputes novadā. Par 2011.gada uzvarētāju kļuva Valdis Zujs no Rēzeknes novada Pušas pagasta. Konkursa uzvarētāji balvā saņem pilnībā apmaksātu trīs dienu braucienu ar piedalīšanos divām personām vienā no vadošajām Eiropas lauksaimniecības izstādēm/gadatirgiem/pasākumiem, kā arī tēlnieka Paula Jaunzema darināto balvu. Konkursa veicināšanas balva visiem dalībniekiem – divu dienu brauciens uz Briseli, lai iepazītos ar to, ka tiek pieņemti lēmumi, kas ietekmē katra ikdienu.