Lasīšanas ilgums: < 1 minūte

Publicēts Bauskas Dzīve, 29.08.2012.

Autors: Antra Ērgle

Eiropas Parlamenta (EP) deputāts, Tautas partijas grupas lauksaimniecības koordinators Alberts Dess vizītē Latvijā paudis, ka jāpanāk visu iesaistīto pušu atbalsts cīņā par taisnīgiem tiešmaksājumiem lauksaimniekiem.

Divu dienu vizītes gaitā šonedēļ tiekoties ar zemkopības ministri Laimdotu Straujumu, A. Dess uzsvēra, ka ieguvis būtisku informāciju par tiešo maksājumu netaisnīgo sadali starp dalībvalstu lauksaimniekiem, to izmantos, lai Briselē pārliecinātu gan politiķus, gan amatpersonas par Latvijas prasības pamatotību izlīdzināt tiešmaksājumus.

«Esmu par taisnīgumu un zinu, ka Baltijas valstu lauksaimnieki ir sliktākā situācijā salīdzinājumā ar pārējo dalībvalstu zemniekiem,» pauda A. Dess.

Sarunā ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski A. Dess secināja, ka Latvijas zemnieku saimniecības patlaban strauji attīstās un tiešmaksājumi tām īpaši vajadzīgi. Tādēļ būtiski spert dinamiskus soļus, lai panāktu visu iesaistīto pušu atbalstu Latvijas cīņā par taisnīgiem maksājumiem, vienojās amatpersonas.

L. Straujuma uzsvēra, ka Latvija uzturēs prasību par tiešo maksājumu izlīdzināšanu, nosakot – katra dalībvalsts saņem ne mazāk kā 80% no Eiropas Savienības vidējā līmeņa. «Turklāt taisnīgi tiešie maksājumi ir jāievieš jau 2014. gadā, kad sākas nākamais Eiropas Savienības plānošanas periods,» sacīja ministre.

A. Desa vizīte Latvijā organizēta ar EP deputātes Sandras Kalnietes iniciatīvu, kura iepriekš «Bauskas Dzīvei» skaidroja – deputāts ir ietekmīgākā persona EP lauksaimniecības jautājumu jomā. Ar viņa atbalstu pērn lielāka izpratne par Latvijas, Lietuvas un Igaunijas zemnieku prasībām panākta Vācijas parlamentā. S. Kalnietes birojs rīkojis vairāku citu par lauksaimniecību atbildīgo Eiropas amatpersonu vizītes Latvijā.

Alberts Dess pirmdien apmeklēja vairākas lauku saimniecības – Babītes novada piena ražošanas saimniecību SIA «Ozoli Eko», Tukuma novada bioloģisko saimniecību «Geidas» un Jaunpils novada piena pārstrādes akciju sabiedrību «Jaunpils piens». Iepriekš Eiropas pārstāvji viesojušies arī pie mūsu novadu lauksaimniekiem.