Lasīšanas ilgums: < 1 minūte

Šodien Briselē pie Eiropas Savienības (ES) Padomes ēkas Baltijas valstu zemnieki rīkos protestu pret netaisnīgi zemajiem tiešajiem maksājumiem Baltijas lauksaimniekiem, kas kropļo godīgu konkurenci visā Eiropā.

Baltijas zemniekus atbalsta arī Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete (Vienotība), kura pievienosies lauksaimnieku protestam. Kalniete: “Pateicoties mūsu kopīgajam darbam ar Latvijas valdību un zemnieku organizācijām, šobrīd EP Lauksaimniecības komitejā nav neviena deputāta, kas nezinātu un nesaprastu mūsu zemnieku problēmu. Esmu pārliecināta, ka kopīgi rīkojoties mēs varam panākt tikpat lielu izpratni arī citās ES institūcijās. Uzskatu, ka Eiropas vienotība, eiro zonas glābšana un godīga konkurence ir nesaraujami saistītas lietas, tāpēc krīze Eiropā nevar būt atruna Latvijas zemnieku prasībām.” Deputāte uzskata, ka šāda miermīlīga akcija kārtējo reizi pozitīvā veidā atgādinās Eiropas valstu līderiem, kas pulcēsies Briselē uz Padomes sanāksmi, par Baltijas valstu zemnieku taisnīgajām prasībām. “Tas, ka šajā protestā kopā ar zemniekiem būs arī Zemkopības ministre Laimdota Straujuma un EP Padomes sēdē zemnieku intereses aizstāvēs Ministru prezidents Dombrovskis, apliecina mūsu vienotību,” saka Kalniete.

Arī Latvijas premjers Valdis Dombrovskis, kurš piedalīsies ES dalībvalstu līderu sanāksmē Briselē, runājot par nākamo ES septiņu gadu budžetu, uzsvērs Latvijas prasību izlīdzināt tiešmaksājumus tā, lai visās ES dalībvalstīs zemnieki saņemtu vismaz 200 eiro par hektāru.

Šī ir jau otrā Baltijas valstu zemnieku protesta akcija Briselē gada laikā. Pērn gada oktobrī līdzīga demonstrācija notika pie Eiropas Parlamenta ēkas.