Lasīšanas ilgums: < 1 minūte

Eiropas vēstures skolotāju asociācija EUROCLIO ikgadējā kopsapulcē 4. martā ievēlēja Eiropas Parlamenta (EP) deputāti Sandru Kalnieti par asociācijas atbalsta fonda prezidenti.

Savā uzrunā kopsapulces dalībniekiem Kalniete uzvēra, ka ir ļoti gandarīta par iespēju piedalīties Eiropas aktīvāko vēstures skolotāju atbalsta organizācijā.

”Es uzskatu to par novērtējumu manam līdzšinējam darbam Eiropas vēstures izlīguma veicināšanai, izpratnes veicināšanai par totalitāro režīmu, nacisma un komunisma, noziegumiem. Eiropiešiem tie ir jāpazīst vienlīdz labi,” teica Kalniete.

Tāpat Kalniete uzsvēra, cik svarīgi ir veidot līdzsvarotu vēstures izpratni Eiropas jaunās paaudzes vidū, kas, līdzās zināšanām par nacisma noziegumiem un holokaustu, sniegtu plašu informāciju arī par totalitārā komunisma noziegumiem, kas tika pastrādāti aiz Dzelzs priekškara.

“Apzinoties šo uzdevumu, es regulāri rīkoju informējošus pasākumus saviem kolēģiem EP deputātiem, parlamenta un Eiropas līmeņa politisko partiju darbiniekiem. Mums ir jāizmanto viss mūsu cilvēcisko un politisko kontaktu potenciāls, lai iekļautu mūsu stāstu Eiropas kopīgajā vēstures “mācību grāmatā”.

EUROCLIO ir Eiropas lielākā vēstures skolotāju apvienība, kurā piedalās 80 vēstures skolotāju un pasniedzēju biedrības no 51 valsts, to skaitā arī no Latvijas. EUROCLIO Padomes locekļu vidū ir Vaira Vīķe-Freiberga, Marts Lārs un Normans Deiviss. Organizācija veicina atbildīgu un inovatīvu vēstures mācīšanu no dažādiem redzespunktiem, kritisku domāšanu, savstarpēju cieņu un pretrunīgi vērtētu jautājumu cieņpilnu apspriešanu.

Kalnietes vadītā fonda galvenais uzdevums būs piesaistīt jaunus partnerus un līdzekļu EUROCLIO asociācijas pasākumiem un idejām.