Lasīšanas ilgums: < 1 minūte

Trešdien Eiropas Parlamentā (EP) Briselē notiks starptautiska konference “Dzīve pēc Padomju Savienības”, kas tiek rīkota par godu 20 gadiem kopš PSRS sabrukuma. Konferenci organizē Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete (Vienotība) sadarbībā ar Roberta Šūmaņa fondu. Miljoniem cilvēku Austrumeiropā PSRS sabrukums nozīmēja arī īstās Otrā pasaules kara beigas. Trieciena viļņi, ko radīja padomju impērijas sabrukums, joprojām pēc 20 gadiem atskaņojas Eiropā un pasaulē.

Kalniete: “Šodien,  apkopojot 20 gadu vēsturisko pārmaiņu pieredzi Eiropā, mums ir svarīgi saprast gan PSRS sabrukuma cēloņus sabiedrībās, gan sekojošo 20 gadu demokrātisko pārmaiņu panākumus un kļūdas. Tas palīdzēs mums Eiropā veidot labāku demokrātisku pārmaiņu atbalsta politiku nākotnē. Mums ir jāsaprot, kāpēc  Austrumeiropas un Baltijas valstu tautas kļuva patiesi brīvas un demokrātiskas, kamēr citas valstis, kas izveidojās pēc PSRS sabrukuma, ir tikai daļēji demokrātiskas vai vēl pat mazāk demokrātiskas nekā tās bija 1992. gadā.”

Konferencē ievadvārdus teiks EP Eiropas Tautas partijas grupas priekšsēdētājs Žozefs Dauls un Roberta Šūmaņa fonda prezidents Žans Dominiks Džuliāni. Pirmo konferences daļu “20 atjaunošanas gadi: tautas, robežas, cilvēki, kultūras, bijušā padomju bloka identitātes un mūsdienu ietekme” vadīs Kalniete. Savukārt otro konferences paneli “Jaunie pārbaudījumi Eiropas Savienībai” vadīs bijušais Albānijas ārlietu ministrs Besniks Mustafajs. Diskusijās piedalīsies vairāki eiroparlamentārieši, kā arī žurnālists, vēsturnieks un politiķis no Krievijas Vladimirs Kara-Murza. Konferences noslēgumā uzrunu teiks bijušais EP prezidents Jeržijs Buzeks.