Lasīšanas ilgums: 2 minūtes

Vienotība ir uzvarējusi vēlēšanās un tūdaļ ir sācies pēcvēlēšanu tirgus, kurā maz tiek spriests par nākamo valdības programmu un neatliekamajiem darbiem, lai tā kautrā izaugsme, kas sākusies, pārvērstos par īstu valsts attīstības vilni. Nē, mēs esam “ieciklējušies” kaut kādu politisku fantomu apspriešanā. Lūk, Visu Latvijai iesaistīšana valdībā Latviju iegrūdīšot postā. Savukārt Saskaņas centrs būšot “stabilitātes garants” un tad gan visi Austrumos un Rietumos mums aplaudēs.

Mani kā bijušo vēstnieci un ārlietu ministri visvairāk kaitina dažnedažādu politologu un pat politiķu viszinīgi atkārtotais refrēns: “Rietumos mūs nesapratīs”. Kāpēc?! Pēc gandrīz pusgadu ilgām mocībām tikko Nīderlandē beidzot izveidoja valdību. Atvieglojumu izjūt ne tikai holandieši, bet arī citās Eiropas Savienības dalībvalstis. Beidzot Nīderlande var pilnvērtīgi strādāt un fakts, ka valdību izdevās izveidot, parakstot parlamentārā atbalsta līgumu ar radikāli pret islamu vērsto Vildersa partiju ir neērtība, kuru, izņemot dažus kritiskus komentārus, tik pat kā nepiemin.  Arī mums ir jārīkojas nevis domājot par pašu izdomāto “nesapratīs”, bet gan par Latvijas sabiedrības realitāti un Vienotības pienākumu pret tiem vēlētājiem, kas par spīti Valda Dombrovska valdības budžeta taupības pasākumiem mums vēlreiz uzticējās.

Tas ir arī mūsu pašcieņas jautājums. Par Vienotību balsoja nevis Rietumos vai Austrumos, bet Latvijā.  Balsojot par Valdi Dombrovski, vēlētāji nobalsoja arī par Ministru prezidenta un citu Vienotības deputātu kandidātu daudzkārt apliecināto, ka mēs gribam turpināt līdzšinējās koalīcijas darbu, ja vēlētāji tai būs dāvājuši uzticību. Arī es publiski to vairākkārt esmu apstiprinājusi un es justos melojusi, ja  mēs rīkotos pilnīgi pretēji solītajam.

Mums Vienotībā jāatceras, kur mazu un lielu solījumu nepildīšana un politiskās loģikas ignorēšana ir novedusi 2006. gada vēlēšanu šķietamos uzvarētājus – Tautas partiju.

Šobrīd iekļaut valdībā Saskaņas centru, vienlaikus izslēdzot no tās Nacionālo apvienību, būtu vēlētāju uzticības pievilšana un politiska pašnāvība.  Tāpēc koalīcijas kodolam – Vienotībai un Zaļo un zemnieku savienībai – kuriem kopā ir cienījams vairākums (55 balsis  Saeimā) ir jāatrod veids, kādā iesaistīt koalīcijas mērķu īstenošanā Nacionālo apvienību. Savukārt, skaidri nosakot principus nacionālas valsts pamatjautājumos (valoda, pilsonība, okupācija), nav izslēdzama konstruktīva sadarbība arī ar Saskaņas centru.