Lasīšanas ilgums: 2 minūtes

Autors: Elīna Gulbe

Publicēts: “Druva”, 24.08.2010

Priekuļu novada “Spāriņu Kalnā” norisinājās trīs dienu seminārs 35 jauniešiem no visas Latvijas, kuri iesaistījušies dažādās politiskajās organizācijās. Tā tēma bija “Jaunietis Eiropā!”. Pasākuma iniciatore bija Eiroparlamenta deputāte Sandra Kalniete, projekts īstenots sadarbībā ar Robēra Šūmaņa fondu.

Sandra Kalniete teic, ka šo pasākumu varētu nosaukt gan par nometni, gan semināru. “Ideja radusies pēc manas pieredzes Francijā, kur politisko partiju jauniešiem populāras ir tā saucamās vasaras universitātes,” pastāstīja S. Kalniete. Šādā nometnē Latvijā, tāpat kā Francijā, pieredzējušu un kvalificētu lektoru priekšlasījumi par nometnes tematiku apvienoti ar savstarpēju socializāciju. Pilsoniskās savienības jauniešu nodaļas vadītājs Jānis Birks piebilst, ka no semināra šo pasākumu atšķir tas, ka šeit notiek arī komandu veidošanas spēles un citas darbības ārā. “Tā nav tikai tāda sēdēšana un klausīšanās,” teic J. Birks. “Mēs cenšamies jauniešus arī izklaidēt un organizēt dažādas aktivitātes, kuru laikā viņi gūtu jaunas iemaņas.”

“Man ļoti gribētos, lai šī pēcneatkarības paaudze daudz dziļāk saprastu, cik ļoti savā starpā vienoti ir jēdzieni “Latvija” un “Eiropa”,” par nometnes mērķi runā Sandra Kalniete. Jānis Birks teic, ka šādi pasākumi ir ļoti nozīmīgi, lai politiskās jauniešu organizācijas funkcionētu pilnvērtīgi. “Svarīgi, lai jaunieši var saņemt tās zinības, kas ir tādiem pieredzējušiem politiķiem kā Sandrai, jo šādu ļoti noderīgu un interesantu informāciju ne bieži izdodas dzirdēt,” pastāstīja J. Birks.

Nometnes dalībnieks Deins Sniķers stāsta, ka šāds pasākums ir nozīmīgs pašiem jauniešiem, jo ir iespēja satikt organizāciju dalībniekus no visas Latvijas un tādējādi paplašināt savus kontaktus. Viņš arī stāsta, ka iesaistīšanās šādās politiskās organizācijās ļauj paust savu nostāju dažādos jautājumos, kā arī īstenot savas idejas. Viņš arī teic, ka iesaistīšanās šādās politiskās organizācijās nebūt nemaz nenozīmē, ka viņš nākotnē plāno kandidēt vēlēšanās. “Es tajā saskatu iespēju sevi izpaust un saņemt nozīmīgu informāciju, kas nākotnē noderētu, īstenojot savus projektus,” pastāstīja Deins. Viņš gan piebilst, ka katram organizācijas biedram ir iespēja turpināt politiskās gaitas.

Deins savu nākotni saista ar Eiropu, jo ir nolēmis, kā pats saka, iegūt tīri eiropeisku izglītību Birmingemas universitātē. “Mūsu organizācija pašlaik cenšas iestāties ES Tautas partijas jauniešu grupā, tas mums dos iespēju attīstīt savas idejas lielākā mērā,” par nākotni saistībā ar Eiropu stāsta Deins. Tomēr viņš uzsver, ka ir gan Latvijas, gan Cēsu patriots, tāpēc neplāno aizmirst dzimteni.